Cancerul, cu puţine excepţii, trebuie privit ca o boală cronică, spune dr. Elvis Firoiu, medic specialist pneumolog în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila”, subliniind că mitul potrivit căruia biopsia sau tratamentul chirurgical ar fi cauze ale metastazelor este greşit.

„Un mit medical de care ne lovim foarte des în practica clinică: biopsia sau orice intervenţie chirurgicală efectuată asupra unei tumori determină diseminarea (împrăştierea) tumorii şi evoluţia către metastaze. Cancerul este o boală gravă, de cele mai multe ori incurabilă, în care o celulă sau un grup de celule ale organismului suferă nişte modificări genetice ca urmare a mai multor factori agresori – fumat, alimentaţie, radiaţii ionizante, infecţii, etc. – astfel că celula sau celulele afectate încep să se dividă haotic. Această boală prezintă în evoluţia ei un stadiu în care o parte din celulele tumorale părăsesc tumora primară şi prin diverse căi – limfatică, hematogenă, diseminare bronşică etc. – se localizează la nivelul altor organe, unde continuă să se dividă haotic şi să determine apariţia altor tumori secundare (metastaze). Cu alte cuvinte, cancerul, prin natura lui, se împrăştie în tot organismul cu sau fără biopsie/operaţie. Acest mit probabil că persistă din cauză că, de multe ori, în ciuda biopsiei şi a tratamentului chirurgical şi oncologic corect efectuate, boala evoluează la un moment dat către metastaze. Astfel, persoanele care nu sunt instruite din punct de vedere medical trag în mod greşit concluzia că tumora a dat metastaze din cauză că s-a ‘umblat la ea'”, explică medicul militar.

Potrivit acestuia, cancerul, cu puţine excepţii, trebuie privit ca o boală cronică ce nu se vindecă, iar tratamentul oncologic (citostatic) nu face altceva decât să încetinească evoluţia bolii, aşa cum fac toate medicamentele care se administrează în bolile cronice.

În context, dr. Elvis Firoiu subliniază că fără biopsie nu se poate pune diagnosticul de cancer. „În cazul cancerului, biopsia este absolut necesară în managementul bolii. Fără o biopsie, în primul rând nu se poate obţine diagnosticul de cancer. În al doilea rând, există multe tipuri de cancer care răspund diferit la diferite citostatice. Având un diagnostic histopatologic, oncologul va şti ce tratament să-i administreze pacientului. Aşadar, biopsia este absolut necesară în tratarea bolii, iar cancerul se răspândeşte prin natura lui, nu din cauza faptului că a fost recoltată biopsie”, a adăugat dr. Elvis Firoiu. AGERPRES