Medicul Liliana Coldea, directorul care a demisionat din fruntea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu, în timpul anchetei efectuate de către Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii, a transmis, printr-un comunicat de presă, că a renunţat la funcţie în urma presiunilor.
„Numeroasele presiuni care s-au făcut asupra mea m-au determinat să îmi înaintez demisia din funcţia de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu. Sunt un om responsabil şi un profesionist care a făcut tot ce a fost posibil astfel încât lucrurile în spital să se desfăşoare în interesul pacienţilor şi cu protejarea cadrelor medicale. Nu m-am lăsat influenţată de constrângerile venite pe mai multe canale şi nici nu am intrat în jocurile politice, pentru că mai presus de toate este sănătatea oamenilor”, a explicat medicul Liliana Coldea.
Aceasta susţine că „sistemul sanitar din Sibiu nu a avut de suferit din cauza procesului de management” pe care ea l-a desfăşurat.
„Sistemul sanitar din Sibiu nu a avut de suferit din cauza procesului de management pe care l-am desfăşurat, am respectat toate procedurile şi legislaţia în vigoare. În niciun caz munca medicilor nu a fost compromisă – fiecare dintre noi am depus un jurământ şi suntem în permanenţă în serviciul oamenilor. Sunt sigură că încrederea în spital nu a fost zdruncinată acum şi în niciun caz sănătatea şi viaţa pacienţilor nu au fost puse în pericol. Interesul pacienţilor este mai presus de orice. Am preluat funcţia de manager al spitalului într-o perioada greu încercată pentru toţi, care nimeni nu şi-a dorit această funcţie, fiind singurul candidat la concursul de ocupare a funcţiei de manager”, arată medicul Liliana Coldea.
Coldea spune că a adus îmbunătăţiri în interesul pacienţilor. „Chiar dacă mandatul meu a fost unul scurt am reuşit să aduc mai multe îmbunătăţiri în interesul pacienţilor: redeschiderea activităţii medicale pentru Clinicile Medicală, Diabet, Endocrinologie, Gastroenterologie, ORL, Dermatologie, Chirurgie Generală, Ortopedie, Urologie, Bloc operator, Recuperare, Medicina fizica şi Reabilitare (care nu au funcţionat pe perioada stării de urgenţă); dotarea materială a unor secţii sau compartimente; îmbunătăţirea condiţiilor de cazare ale pacienţilor spitalului prin achiziţie de paturi noi; deschiderea structurilor modulare; avizarea Secţiei ATI pentru includerea în programul de tratament monitorizat al pacienţilor critici cu COVID-19. În luarea deciziilor am avut consultări cu cadrele medicale, unii dintre aceştia m-au sprijinit, alţii mai puţin sau deloc. Mulţumesc cadrelor medicale din spital care şi-au dat concursul şi au fost alături de mine şi au contribuit proactiv la demersurile de schimbare în bine a sistemului medical”, a mai declarat medicul Liliana Coldea.
Liliana Coldea a anunţat că va continua să profeseze ca medic şi cadru universitar. „În continuare mă voi dedica activităţii medicale şi universitare şi voi fi în permanenţă în serviciul pacienţilor”, a încheiat Liliana Coldea.
La conducerea spitalului va fi numit un manager interimar, a anunţat Consiliul Judeţean Sibiu. „Astăzi, 18 noiembrie 2020, la ora 12:52, a fost înregistrată demisia cu nr.19002/18.11.2020 a doamnei dr. Coldea Liliana din funcţia de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, din motive personale, începând cu data de 19.11.2020. Imediat ce vom emite dispoziţia cu desemnarea unui manager interimar până la ocuparea postului prin concurs, o vom transmite presei”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Sibiu, Ioana Căpăţână.
Demisia Lilianei Coldea a fost cerută de vicepremierul Raluca Turcan, cea care a confirmat că la spitalul sibian se derulează o anchetă. „Confirm că este Corpul de control la Spitalul Judeţean. Voi face alte comentarii după primirea datelor în urma anchetei”, a explicat vicepremierul Raluca Turcan.
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu este principalul spital public care tratează sibienii adulţi cu COVID-19. Aici există şi cele mai multe locuri la ATI, 12, două staţii de oxigen, Secţie Clinică de Boli Infecţioase, principala Unitate de Primiri Urgenţe şi trei aparate de testare PCR, din care funcţionează în prezent două.
Judeţul Sibiu rămâne pe primul loc în România, cu cea mai mare rată de infectare, de 9 la mia de locuitori. În municipiul Sibiu rata a crescut la 13,63 marţi, în a doua zi de carantină, informează Prefectura. AGERPRES