Taban_Oana.JPG
Un editorial de Oana Taban, CEO si fondator al Grupului de clinici DENT ESTET

Grupul de clinici DENT ESTET anunta introducerea in Romania, in premiera, a conceptului de stomatologie de minima interventie – cea mai noua abordare in managementul sanatatii dentare sustinuta de compania GC Europe. Acest concept prezinta beneficii atat pentru pacientii obisnuiti, cat si pentru companiile care doresc sa ofere stimulente motivante pentru angajati.

La ce se refera stomatologia de minima interventie?

Conceptul, desi este unul vechi de mai bine de 100 de ani, a cunoscut o definire a principiilor in anul 2002, in cadrul adunarii generale a FDI World Dental Federation, si are in vedere preventia cariilor dentare si asigurarea unei minime interventii asupra danturii; respectiv, abordarea cauzalitatii si nu tratarea simptomatologiei afectiunii carioase.

Iata, pe scurt, care sunt aceste principii:

Identificarea are in vedere analiza starii de sanatate dentara a pacientului si evaluarea preventiva a factorilor de risc. Aceasta se realizeaza prin testarea periodica a salivei pacientului – testare prin care se poate determina daca aceasta este capabila sa protejeze mediul bucal, testarea varstei si cariogenitatii placii dentare si, esential, testarea prezentei nivelului ridicat al bacteriei Streptococus Mutans – bacterie responsabila de initierea procesului carios. De asemenea, in aceasta etapa sunt studiate si dieta sau obiceiurile alimentare, igiena orala profesionala si personala.

Educatia pentru o buna igiena dentara – in urma evaluarii si analizei starii de sanatate dentara a pacientului, specialistul DENT ESTET il poate consilia in scopul prevenirii si minimizarii problemelor dentare. Astfel, este important pentru pacient sa fie bine informat asupra modului de aparitie a cariilor si factorilor ce le favorizeaza, asupra a ceea ce inseamna un stil de viata sanatos, cu o alimentatie echilibrata si o igiena dentara de baza, prin utilizarea produselor ce contin fluor, periajul corect si regulat al dintilor, realizarea periodica a unui periaj profesional si programarea periodica pentru verificarea nivelului bacteriilor si a salivei.

Remineralizarea leziunilor smaltului dintilor – este important ca eroziunile observate in etapa de identificare sa fie prompt tratate si protejate cu ajutorul materialelor bioactive, intrucat este demonstrat stiintific ca ele pot fi reversibile. Evolutia acestor eroziuni trebuie atent si periodic monitorizata pentru evaluarea in timp real a factorilor de risc ce pot duce la aparitia cariilor dentare.

Esential intre principiile conceptului mai sus amintit este cel al minimei interventii asupra leziunilor cavitatii bucale. Un principiu mai rar respectat in tara noastra, unde “designul” primeaza in dauna pastrarii liniei naturale a danturii. Principiile minimei interventii recomanda ca interventia chirurgicala sa se realizeze doar atunci cand este necesar, cand leziunea nu este reversibila sau exista cerinte de ordin estetic sau functional majore. Interventia trebuie sa se concentreze pe conservarea structurii naturale a dintelui, utilizand materiale bioactive.

Principiile de mai sus formeaza noua strategie DENT ESTET de abordare a problemelor pacientilor, un concept implementat de noi in premiera in tara. Suntem convinsi ca aceasta este cea mai buna solutie pentru educarea si implementarea unui stil de viata adecvat, natural, orientat catre sanatate, preventie si echilibru.