Sănătatea Media Group în parteneriat cu Wolters Kluwer Romania  organizeaza pe 31 octombrie 2017, conferința „Siguranţa pacientului, protecţia şi răspunderea medicului. Modalităţi de abordare şi interpretare a malpraxisului medical, manifestare ce va avea loc in intervalul orar 14:00 – 20:00, la Capital Plaza Hotel (Bulevardul Iancu de Hunedoara nr. 54), Sala Ion Mincu.

Având în vedere lacunele legislative şi procedurale, lipsa protocoalelor din spitale, precum şi faptul că un număr mare de cazuri de malpraxis medical au fost făcute publice în mass-media în ultima perioadă ceea ce a generat o scădere  a încrederii populaţiei în actul medical, se impune ca o necesitate creearea unui cadru multidisciplinar (medical, juridic, etc.) pentru a genera discuţii, analize, dezbateri şi pentru a putea creiona soluţii, INCLUSIV LEGISLATIVE.

În zilele noastre, malpraxisul este o controversă a lumii medicale din cauza legislaţiei actuale. Lacuna legiuitorului conduce către o practică medicală defensivă care izbucneşte din lipsa unui filtru de protecţie a medicilor în faţa acelor cazuri de malpraxis care sunt uneori intentate chiar şi abuziv.

Acuzaţiile de malpraxis au devenit uşor, uşor o rutină, iar medicii care sunt acuzaţi suferă de o imagine negativă chiar şi în momentul în care aceste acuzaţii sunt rezolvate în favoarea lor, căci nimeni nu revine în spaţiul public cu rectificări sau clarificări la finalul unui caz rezolvat fie într-un sens, fie în celălalt.

Scopul acestei conferinţe este de a crea un cadru multidisciplinar (medical, juridic, etc.) pentru discuţii, analize, dezbateri, creionarea de soluţii.

Obiectivele conferinţei sunt direcţionate către identificarea unor posibile mecanisme de acţiune, de rezolvare a situaţiilor de natură etică şi juridică în care sunt implicaţi cei care activează pentru îngrijirea pacienţilor; elaborarea unor protocoale stricte care să conducă către o practică medicală de nivel înalt şi care să apare interesele comunităţii precum şi structurarea prevederilor legale într-o singură lege care va aduce un plus subiectelor de drept vizate de aceste reglementări.

Printre invitaţii care vor lua cuvântul la conferinţă, sunt: Procuror General Adjunct Costel Marcel Codiţă, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi – „Aspecte privind imbunatatirea cadrului legislativ in materia investigarii infractiunilor de malpraxis medical”; Prof. Univ. Dr. Valentin Iftenie, medic primar medicină legală, Institutul de Medicină Legală “Mina Minovici” – „Malpraxis-ul medical și perspectiva răspunderii civile întemeiate pe mijloace de probă obiectiv-științifice”; Jud. Mădălina Afrăsinie, Preşedinte Secţia a VI-a civilă a Tribunalului Bucureşti – Asigurarea obligatorie de răspundere civilă profesională pentru medici, farmaciști și alte persoane din domeniul asistenței medicale;  Prim-Procuror adjunct Remus Emilian Tomescu, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 – „Administrarea probelor în cauzele având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă (art .192c.p.) și vătămare corporală din culpă (art.196c.p.) urmare a malpraxisului medical” ; Conf. Univ. Dr. Carmen Orban, Manager Institutul Clinic Fundeni – Modelarea sistemului sanitar în favoarea pacientului; Lector Univ. Dr. Simona Maria Vlădica, mediator şi psiholog – „Utilitatea consilierii psihologice a medicilor ca modalitate de prevenție a malpraxisului medical versus consilierea psihologică a pacienților”; Avocat Dr. Şerban Lovin, Decan Baroul Ilfov – „Elemente practice de natură juridică în malpraxisul medical – studiu de caz”.

PENTRU MAI MULTE DETALII CLICK AICI