De aproximativ 40 de ani, oamenii de știință din întreaga lume au încercat, fără success, să găsească un remediu pentru HIV. O echipă de cercetători de la Universitatea Aarhus și de la Spitalul Universitar din Aarhus se pare că au găsit un element important în rezolvarea problemei.

”Acest studiu este unul dintre primele care au fost efectuate pe oameni și în care am demonstrat o modalitate de a întări capacitatea corpului de a lupta împotriva HIV – chiar și atunci când tratamentul standard de astăzi este întrerupt. Prin urmare, considerăm studiul ca fiind un pas important în direcția găsirii unui remediu”, susține Dr. Ole Schmeltz Søgaard, profesor la Universitatea Aarhus.

Virusul ”ascuns”

Deși nu a fost posibil să se găsească un remediu sau un vaccin împotriva HIV, tratamentul standard de astăzi este foarte eficient pentru a ține boala la distanță.

Astăzi, persoanelor cu HIV li se oferă așa-numita terapie antiretrovială, care suprimă cantitatea de virus din sânge și restabilește parțial sistemul imunitar. Cu toate acestea, dacă tratamentul standard este întrerupt, cantitatea de virus din sânge crește în câteva săptămâni la același nivel ca înainte de inițierea tratamentului standard – indiferent dacă pacientul are 10 sau 20 de ani de când urmează tratamentul.

Acest lucru se datorează faptului că HIV se ascunde în genomul unora dintre celulele imune ale organismului și tocmai aceste celule sunt vizate în cadrul proiectului de cercetare.

În cadrul studiului, cercetătorii au studiat efectele a două tipuri de medicină experimentală asupra persoanelor recent diagnosticate cu HIV.

Anticorpii restabilesc imunitatea

Participanții la studiu din Danemarca și Marea Britanie au fost împărțiți în patru grupuri, toți au primit tratamentul standard. Unii dintre ei au primit și medicamentul Romidepsin, care era menit să prevină ascunderea virusului în celulele imune ale organismului, în timp ce altora li s-au administrat anticorpi monoclonali împotriva HIV, care pot elimina celulele infectate și pot întări sistemul imunitar. Un grup a primit tratamentul standard fără medicamente experimentale, în timp ce grupului final I s-a administrat o combinație de tratament standard și ambele tipuri de medicamente experimentale.

Rezultatele studiului sunt foarte încurajatoare, spune dr. Jesper Damsgaard Gunst de la Spitalul Universitar Aarhus autor principal.

„Studiul nostru arată că persoanele nou diagnosticate cu HIV cărora li se administrează anticorpi monoclonali împreună cu medicamentele lor obișnuite pentru HIV prezintă o scădere mai rapidă a cantității de virus după începerea tratamentului și dezvoltă o imunitate mai bună împotriva HIV, iar sistemul lor imunitar poate suprima parțial sau complet virusul dacă iau o pauză de la medicamentele obișnuite împotriva HIV”, explică el.

Primul studiu clinic de succes

Teoria din spatele experimentului este că anticorpii monoclonali ajută sistemul imunitar să recunoască și să distrugă celulele infectate.

În plus, anticorpii formează legături în complexele mari de virusuri care ajung în ganglionii limfatici, unde, printre altele, stimulează capacitatea anumitor celule imune de a dezvolta imunitatea împotriva HIV. În acest fel, organismul poate fi capabil să controleze răspândirea virusului și să se „protejeze” de efectele negative induse de infecția cu HIV.

Studiile clinice anterioare cu medicamente experimentale nu au arătat efecte semnificative asupra imunității persoanelor cu HIV sau asupra capacității sistemului imunitar de a suprima infecția dacă tratamentul standard este întrerupt.

Necesitatea optimizării tratamentului

”În ciuda rezultatelor remarcabile, mai sunt necesari niște pași importanți înainte de a obține un remediu pentru HIV”, subliniază dr. Søgaard.

În primul rând, cercetătorii trebuie să găsească o modalitate de a optimiza tratamentul și de a-i amplifica efectul.

Studiul danez a atras deja o atenție considerabilă în străinătate și a stimulat interesul pentru studiile experimentale pe oamenii care abia au fost diagnosticați cu HIV.

Grupul de cercetare Dr. Søgaards lucrează la un studiu amplu care urmează să fie efectuat în toată Europa pentru a optimiza noul tratament experimental.

„Speculăm că tratamentul optimizat va avea un efect și mai puternic atât asupra virusului, cât și asupra imunității participanților. În acest fel sperăm să îmbunătățim capacitatea sistemului imunitar de a suprima definitiv virusul rămas”.

 

Sursă: www.news-medical.net