Un raport al cercetătorilor de la Universitatea din Queensland, Australia, a avertizat că o criză globală a rezistenței la antibiotice este inevitabilă, în ciuda dezvoltării noilor antibiotice.

Centrul pentru Soluții împotriva Superbacteriilor, de la Institutul UQ pentru Bioștiință Moleculară, a monitorizat parcursul clinic timp de mai bine de un deceniu, care în prezent înregistrează 62 de antibiotice noi în curs de dezvoltare.

Profesorul Mark Blaskovich a spus că este încurajator faptul că 34 dintre acestea se bazează pe structuri neutilizate anterior ca antibiotice.

„Înseamnă că medicamentul rezultat va fi mai puțin probabil să aibă rezistența existentă la bacterii și, posibil că va dura mai mult până va dezvolta rezistență”, a spus profesorul Blaskovich.

„62 de noi antibiotice în curs de dezvoltare nu sunt suficiente, comparativ cu aproape 2.000 din seria medicamentelor pentru cancer.”

Infecțiile rezistente la medicamente continuă să crească. Un raport din 2022 arată că în anul 2019, 1,27 milioane de decese la nivel global au fost atribuite direct bacteriilor rezistente și alte 4,9 milioane de decese au fost asociate cu aceste bacterii.

Profesorul Blaskovich a spus că inițiativele majore de finanțare „push”, cum ar fi Acceleratorul biofarmaceutic de combatere a bacteriilor rezistente la antibiotice (CARB-X) par să aibă impact în etapele incipiente ale procesului de dezvoltare de noi antibiotice.

„Sunt necesare noi stimulente pentru a face viabilie companiile farmaceutice din punct de vedere financiar, astfel încât să avanseze dezvoltarea de noi antibiotice spre etapele ulterioare testării clinice”, a spus profesorul Blaskovich.

„Acestea (stimulentele) includ modelul de plată cu abonament, testat recent în Marea Britanie, unde guvernul plătește pentru accesul la un antibiotic, indiferent de cantitate. Astfel, compania farmaceutică este mai puțin interesată de volumul vânzărilor și este mai probabil să investească în dezvoltarea de tratamente noi.”

Cercetătorii au spus că există speranță și în abordările nonantibiotice pentru combaterea infecțiilor.

„Interesul pentru vaccinuri a reapărut, în special pentru cele cu tehnologiile ARNm, care au fost incredibil de eficiente – și, spre deosebire de antibiotice, pot fi produse profitabile pentru companiile farmaceutice”, explică profesorul Blaskovich.

Cercetarea a fost publicată în The Journal of Antibiotics.

 

Sursă: www.uq.edu.au