campanie.jpgPeste 300 de medici dermatologi din toată ţara, membri ai Societăţii Române de Dermatologie (SRD), vor oferi pacienţilor consultaţii gratuite, pe 25 mai, cu prilejul „Zilei Europene pentru Depistarea Melanomului”.

Pacienţii vor primi, de asemenea, sfaturi despre cum se pot feri de acţiunea nocivă a razelor UV cu ajutorul produselor de fotoprotecţie. Directorul executiv al Societăţii Române de Dermatologie (SRD), prof. dr. Sorin Ţiplică, a menţionat că programările pentru consulaţii se vor face timp de 4 zile, în perioada 10-13 mai, între orele 8,00-20,00, la numărul de telefon 0800.811.101, linie telefonică gratuită oferită de Romtelecom. El a precizat că pacienţii vor fi examinaţi doar cu programare.

”În fiecare an, statisticile ne arată un număr crescut de pacienţi diagnosticaţi cu cancer de piele. Obiectivul nostru, prin această campanie, este de a trage semnalul de alarmă, de a-i determina pe oameni să meargă să-şi facă un consult periodic la medicul dermatolog. O pot face în orice zi a anului, în clinicile de stat consultaţiile sunt gratuite. De la an la an, numărul medicilor înscrişi pentru campanie este tot mai mare, pentru a reuşi să evaluăm cât mai mulţi pacienţi”, a spus prof. dr. Virgil Feier, preşedintele Societăţii Române de Dermatologie.

Aceasta este a V-a campanie care se desfăşoară în România şi intenţia este de a atrage atenţia asupra importanţei examinării aluniţelor şi a prezentării la medicul dermatolog atunci când se observă modificări ale acestora, a explicat prof. dr. Sorin Ţiplică. Specialistul a insistat asupra expunerii la soare, care are efecte benefice dar şi multe efecte negative, cum ar fi cancerul de piele. El a adăugat că trebuie să se evite expunerea la soare în intervalul orar 10-14 şi a subliniat că vara, impactul este mai mare la munte. Medicul a subliniat că pielea bronzată nu fereşte de pericol, dacă se stă apoi mai mult la soare, aşa cum nici cerul acoperit de nori nu reduce impactul soarelui asupra pielii.

”Şi în apă te bronzezi, mai ales că apa reflectă razele solare, de aceea trebuie folosite creme de protecţie, care trebuie să se aplice într-un strat gros de două degete pentru a fi eficiente, chiar dacă factorul de protecţie este mare”, a explicat dr. Sorin Ţiplică. Dr. Alexandra Bucura a explicat importanţa fotoprotecţiei, accentuând asupra modului în care trebuie aleasă crema de plajă. Aceasta trebuie să aibă un indice de protecţie peste 50, să fie de calitate, să ţină seama de tipul de piele şi de modul de aplicare.

„Se împarte corpul în 11 părţi, fiecare reprezentând 9% din suprafaţa corpului, şi se aplică o cremă de protecţie într-un strat de două degete. Frumuseţea nu ar trebui să ne coste viaţa. Dacă ne dorim un bronz perfect, nu înseamnă că trebuie să ne expunem pielea la soare fără să o protejăm. Bronzul este trecător, dar efectele negative nu sunt. Produsele Avene au avut mereu grijă de toate tipurile de piele. O protecţie corespunzătoare conform fototipului fiecăruia dintre noi este soluţia perfectă. Aluniţele sunt cele care au nevoie de cea mai mare atenţie. Acestea nu trebuie neglijate, ci tot timpul trebuie acoperite cu cremă protectoare”, a spus dr. Alexandra Bucura. Dr. Bogdan Popescu, de la Merck Sharp&Dohme, producătorul medicamentului care se foloseşte în fazele grave de melanom, a subliniat importanţa prevenţiei.

În cadrul campaniei de anul trecut au fost consultaţi gratuit 3.124 de pacienţi la nivel naţional, 74 dintre cei examinaţi au fost diagnosticaţi cu melanom, iar peste 333 au fost diagnosticaţi cu altă formă de cancer cutanat. Mare parte din leziunile diagnosticate au fost provocate de expunerea îndelungată şi neprotejată la soare. În jur de 150.000 de melanoame apar anual pe întregul mapamond şi aproximativ 40.000 de oameni mor în fiecare an din această cauză. Campania pentru controlul leziunilor pigmentare (aluniţe) şi depistarea cancerului de piele are un rol de prevenire, depistare a leziunilor precanceroase şi canceroase, dar şi de soluţionare a cazurilor nou descoperite.AGERPRES