Este alarmant faptul că bolile cu transmitere sexuală (BTS) rămân o problemă majoră de sănătate publică în întreaga lume, cu impactul lor devastator asupra populației, familiilor și comunităților. Cu toate că există resurse și cunoștințe disponibile pentru prevenirea și tratarea BTS, multe cazuri rămân nedepistate sau netratate din cauza lipsei de conștientizare, informare și acces limitat la servicii și educație privind sănătatea sexuală.

În acest context alarmant, Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România (FASFR), a organizat în perioada 11-24 martie 2024 Campania Națională BTStop, alături de cele 7 Asociații Locale membre și Asociația Colaboratoare din Republica Moldova, cu sprijinul sponsorului exclusiv Contracept-M.

Principalul obiectiv al acestei campanii a fost informarea populației cu privire la bolile cu transmitere sexuală și încurajarea populației să își asume responsabilitatea pentru sănătatea lor sexuală.

Publicul țintă a fost diferit din punct de vedere al categoriilor sociale, al vârstei și al educației. Mesajul campaniei a ajuns la studenți ai Facultăților de Farmacie și nu numai: elevi, părinți, bunici, pacienți din farmacii comunitare etc. Astfel, în urma activităților desfășurate, am reușit să ajungem la un număr de 1350 persoane ale publicului larg în Asociațiile Locale, 955 studenți, 360 elevi și liceeni, 155 voluntari.

Pentru a afla nivelul de conștientizare și comportamentul populației legat de bolile cu transmitere sexuală, am distribuit publicului larg, cu ajutorul Asociațiilor Locale, un formular online care a contribuit la realizarea unei statistici naționale. Acesta s-a bazat pe răspunsurile a 131 de persoane chestionate, majoritatea fiind de sex feminin din categoria de vârstă 15-24 ani.

Rezultatele sunt majoritar pozitive și încurajatoare. Astfel, câteva dintre concluziile sondajului sunt:
● 76,4% dintre participanții la studiu își iau informațiile despre bolile cu transmitere sexuală din mediul online;
● 89% dintre participanții la studiu au avut contact cu cel puțin o boală cu transmitere sexuală;
● 82.7% dintre participanții la studiu sunt conștienți că o simplă examinare vizuală nu este de ajuns pentru a determina diagnosticul unei boli cu transmitere sexuală;
● 58.3% dintre participanții la studiu sunt conștienți că folosirea contraceptivelor orale nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală;
● 76.4% dintre participanții la studiu sunt conștienți că mai pot intra în contact cu o boală cu transmitere sexuală, după o diagnosticare tratată anterior.

Rezultatele îngrijorătoare s-au obținut însă în ceea ce privește una dintre metodele de prevenție a bolilor cu transmitere sexuală, și anume vizita la medicul ginecolog sau urolog.

Un procent de 41% dintre participanții la studiu, au afirmat faptul că nu au vizitat niciodată medicul specialist în vederea unei examinări.

Faptul îmbucurător constatat în urma formularului sunt procentele care depășesc în medie 70% în ceea ce privește cunoașterea modalităților de transmitere a bolilor, tratamentul, frecvența acestora, dar și caracteristici cunoscute despre virusul HIV (afectarea sexelor, transmiterea, prevenția și tratarea).

Ca viitori profesioniști în domeniul sănătății, dorim să tragem un semnal de alarmă asupra dezinformării populației cu privire la metodele de prevenție a bolilor cu transmitere sexuală. Importanța folosirii protecției reduce considerabil șansele de a intra în contact cu un microorganism ce poate produce o boală venerică.

Ca viitori farmaciști și specialiști, alături de ceilalți profesioniști din domeniul sănătății, milităm pentru informarea și îmbunătățirea stării de sănătate a întregii comunități.

Încurajăm, atât publicul larg, pacienții, cât și autoritățile competente, să manifeste un interes crescut asupra diagnosticării precoce și corecte, prin efectuarea de controale periodice. De asemenea, recomandarea unei scheme de tratament adecvate din partea personalului medical specializat și oferirea tuturor informațiilor, detaliilor și indicațiilor necesare pacientului, sunt piloni importanți în creșterea calității serviciilor medicale.