vinereanu-dragos.jpgBolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de deces in Romania, iar mortalitatea prin boli cardiovasculare la 1.000 de locuitori situeaza Romania pe primul loc in Europa, atat la barbati, cat si la femei, a declarat prof.dr. Dragos Vinereanu, de la Clinica de cardiologie a Spitalului Universitar.
El a mentionat ca dintre toate tarile europene, doar in Ucraina, Bulgaria si Romania mortalitatea este in continua crestere. Intre explicatiile avansate de specialist se afla nivelul mic al resurselor alocate. Astfel, in 2006, cheltuielile pe persoana au fost de 600 euro pentru sanatate.

Un alt motiv il constituie resursele umane, numarul medicilor fiind de 1,4 – 2,8 medici la o mie de locuitori, mult sub media europeana. Prof.dr. Vinereanu a adus in discutie si migratia medicilor care este din ce in ce mai mare.

O alta cauza care duce la cresterea mortalitatii o constituie multitudinea factorilor de risc care determina boli cardiovasculare – tensiunea arteriala, diabetul, fumatul, dislipidemia si obezitatea. Romania se afla intre primele locuri in Europa, mai ales la femei, in ceea ce priveste obezitatea, subliniat prof.dr. Vinereanu. El a subliniat ca in 2006 au fost circa 25.000 de cazuri de infarct miocardic acut pe an, dar a mentionat ca probabil aceasta cifra trebuie dublata, intrucat este vorba atat de infarct miocardic, cat si de preinfarct.

Specialistul a explicat ca infarctul este dat, in 51,82% din cazuri, de hipertensiune, de tabagism – in 48,78% dintre cazuri, de dislipidemie – in 37,02%, si de diabet – in 20,68% dintre cazuri. In ceea ce priveste evolutia factorilor de risc se constata o crestere in intervalul 1997 – 2006, cu exceptia fumatului, care a inregistrat o usoara scadere. Referitor la mortalitatea din spitale, 13% dintre cazuri mor prin infarct miocardic, procent
mult sub media europeana, care este intre 6 si 8%.

Prof.dr. Vinereanu a facut referire si la cea mai eficienta metoda de tratare a infarctului miocardic, respectiv angioplastiile coronariene, care insa in Romania sunt putin utilizate, situand Romania din acest punct de vedere pe ultimul loc in Europa. Subutilizarea celui mai eficient tratament – angioplastia – a determinat o mortalitate mare prin infarct.

Referindu-se la tratamentul medicamentos, prof.dr. Vinereanu a afirmat ca ”nu stam foarte rau”, adaugand ca tratamentele anticoagulante sunt utilizate in peste 95% din cazuri in Romania. El aexplicat ca in cazul infarctului miocardic acut, acesta este un tratament esential. Medicul s-a referit la noul tratament anticoagulant lansat de compania GlaxoSmithKline, care este utilizat in sindromul coronarian acut incepand din vara acestui an si care este agreat de ambele ghiduri – cel european si cel american. Specialistul a subliniat ca tratamentul cu noua terapie, numit Arixtra, reduce sangerarile si salveaza vieti. Aplicarea tratamentului trebuie facuta insa imediat dupa instalarea infarctului sau in primele doua ore de la debut. Prof. dr. Vinereanu a subliniat ca dupa ajungerea la spital este foarte importanta evolutia pacientului in primele 24 de ore, interval in care trebuie sa se aplice aceste terapii noi. El a spus ca, din pacate, varsta la care se manifesta infarctul a scazut la 16, chiar 24 de ani.

Dr. Vinereanu a precizat ca pacientii care au contraindicatii reprezinta o minoritate, sub 8-9%. Este un tratament de urgenta, cu cat pacientul este tratat mai repede, riscul de deces este mai mic.Tratamentul se face opt zile in spital si costa 16,9 lei/zi. David Lechleiter, directorul general al GSK Romania, si-a exprimat speranta ca aceasta noua terapie sa salveze multe vieti si sa-i ajute pe oameni.