traila-cristina.jpgFoarte multe nereguli privind contractele de achiziţii publice au fost constatate în cele 53 din cele 534 de spitale din România care au fost controlate începând din luna mai de inspectorii Autorităţii Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, a declarat miercuri preşedintele ANRMAP, Cristina Trăilă. Raportul oficial alcătuit în urma acestui control va fi dat publicităţii la sfârşitul acestei luni.


„Din păcate în spitalele controlate sunt foarte multe sancţiuni, foarte multe nereguli, iar lucrurile în sistemul sanitar stau prost. Şi stau prost pentru că un număr mare de spitale cheltuie ineficient banul public”.

„Deşi contractele au valori mici, se divizează aceste contracte sau se utilizează proceduri încălcându-se condiţiile impuse de lege cum ar fi, de exemplu, negocierea fără publicare, care este o procedură destul de legală, dar trebuie respectate anumite condiţii. Prin urmare, sunt destule încălcări ale legii. Din cele 53 de spitale controlate, adică 10% din totalul celor existente, concluzia până în acest moment este că sistemul trebuie restructurat, eficientizat, iar acest număr mare de spitale duce la o cheltuire aleatorie a banului public pentru că, de multe ori, nici Ministerul Sănătăţii, nici Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu cunosc unde se duc aceşti bani, bani publici”, a afirmat Cristina Trăilă.

Sursa citată a adăugat că, din păcate, niciun manager nu răspunde până în momentul de faţă pentru că „nu există niciun fel de acţiuni în regres împotriva acestor manageri care, am văzut, achiziţionează paturi care se rup cu bolnavii sau aparatură foarte costisitoare care stă nefolosită”. Preşedintele ANRMAP mai spune că este rolul autorităţii contractante să-i cheme într-o acţiune de regres pe managerul responsabil şi, mai mult, amenzile pe care ANRMAP le dă trebuie recuperate de la aceşti manageri. Preşedintele ANRMAP a participat miercuri la Braşov la o întâlnire cu aleşi locali, primari şi responsabili cu achiziţiile publice din instituţiile publice locale din judeţele Braşov, Alba, Sibiu, Mureş şi Covasna cu tema „Caravana reformei achiziţiilor publice în contextul absorbţiei fondurilor structurale”.


„Rolul şi obiectivul întâlnirii este de a înţelege problemele din sistem şi de la nivelul autorităţilor contractante, mai ales cele locale pentru că ştim că reala problemă este acolo. Nu există Direcţii de achiziţii publice, iar dacă există personal, acesta este insuficient şi din păcate slab pregătit pentru că legislaţia este relativ nouă, lucrurile sunt complicate şi este nevoie de mai mult suport pentru acest domeniu. Sunt o serie de interpretări ale cadrului legislativ şi anumite situaţii de necunoaştere şi de aceea ne-am propus această caravană care se va deplasa în toată ţara pentru a corecta ceea ce este acum neclar”, a precizat Cristina Trăilă. AGERPRES