simionescu_maya.jpgPreşedintele Societăţii Române de Biologie Celulară, acad. Maya Simionescu, a declarat, într-o conferinţă de presă, la Baia Mare, că România este extrem de implicată în domeniul cercetării de vârf cu rezonanţă la nivel european în medicina regenerativă, nanoştiinţe şi nanobiotehnologii.

„Avem cercetare în România atât în domeniul nanotehnologiilor, cât şi a medicinei regenerative, două domenii noi, extraordinar de frumoase. Sunt exemple în diferite centre din ţară unde se lucrează în nanotehnologii. Pot să vă dau un exemplu care e foarte frumos şi care e uşor de înţeles pentru toată lumea şi de ce ne îndreptăm spre aceste nanotehnologii”.

„Să foloseşti nişte mici particule, micuţe de tot, invizibile ochiului pe care le încarci cu un medicament, le pui un semn pe suprafaţă, le pui un anticorp, le pui o moleculă pe suprafaţă care recunoaşte numai o celulă bolnavă. În cazul nostru arteroscleroza: sunt zone de pe arterele noastre care se încarcă cu lipide, acolo e zonă unde celulele sunt bolnave, iar aceste nanoparticule încărcate cu un medicament, noi le numim particule inteligente, şi sunt făcute în aşa fel ca să se ducă numai în zona vizată, zona bolnavă ( …). E un lucru splendid în cercetare şi se lucrează în ţară, intră în circuitul internaţional. Avem un proiect de acest gen în care au fost cooptaţi colegi din Germania, Turcia, Elveţia şi România”, a declarat Maya Simionescu.

Acesta a subliniat că specialiştii din România au avut rezultate excepţionale aplicate şi în alte ţări.
„Ce e interesant că aceste nanoparticule le-am conceput noi în România, le-am trimis în Germania şi le-au folosit ei pe experimente acolo. Concluzia a fost că experimentele au funcţionat foarte bine (…), medicina degenerativă se face; una din ele constă în reamplasarea organelor bolnave şi să foloseşti celule stem, celule suşă, celule naive, vorbim de celule capabile să se transforme, să se diferenţieze, adică tipul de celulă care-l vrea medicul pentru tratarea bolii respective. (…) Se lucrează foarte mult în diferite domenii medicale, şi rezultatele sunt bune. Cercetarea merge încet, dar merge sigur, iar unicul mod în care se pot rezolva aceste probleme a secolului nostru cum e de exemplu infarctul de miocard, suferinţă întâlnită la foarte multă lume, lovită de acest accident vascular îngrozitor sau alte boli care îţi modifică organul respectiv – bolile de pancreas – sunt cazuri în care se încearcă reamplasarea lor fie cu celule stem, fie construirea în laborator a organului respectiv şi înlocuirea lui, un lucru destul de rar întâlnit”, a precizat Maya Simionescu.

Preşedintele Societăţii Române de Biologie Celulară apreciază că anumite cercetări confirmate ar putea fi aplicate şi în tratarea unor anumite tipuri de cancer. „Ce s-au gândit cercetătorii? Să folosească acea proteină, să inducă moartea celulei în anumite celule canceroase, şi celula să se sinucidă! Deci, ea nu era făcută, dar dacă o forţezi într-un fel, celulele canceroase să se distrugă folosind această proteină. Consider că suntem pe un drum foarte serios pe care se merge (…),vorbim de cancere din sânge şi alte zone, însă convingerea mea e că toate acestea se vor rezolva, dar din păcate prea încet pentru noi, dar se rezolvă până la urmă. E unica şansă şi aş vrea ca decidenţii noştri să-şi dea seama cât de mult merită investit în cercetare”, a afirmat Maya Simionescu.

Maya Simonescu participă la Baia Mare la Congresul Naţional cu participare internaţională şi la cea de-a 33-a Sesiuni Ştiinţifice Anuale a Societăţii Române de Biologie Celulară, în organizarea Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad. În programul Congresului au fost anunţate peste 100 de comunicări ştiinţifice ale unor cercetători din România, Ungaria, Ucraina, Germania şi SUA. AGERPRES