tratat de chirurgie.jpgLa Biblioteca Academiei Romane a fost lansata, vineri, seria completa a Tratatului National de Chirurgie, in zece volume, aparut sub ingrijirea prof. dr. Irinel Popescu, la Editura Academiei. Prof. dr. Irinel Popescu a declarat ca elaborarea unui tratat a fost considerata intotdeauna o datorie de onoare pentru reprezentantii scolii de chirurgie din Romania.

„Acest tip de tratat reprezinta o sarcina dificila, dar care a fost asumata incepand cu a doua jumatate a secolului trecut de chirurgii romani, rezultatul fiind editiile aparute sub redactia prof. Nicolae Hortolomei si Ion Turai, Theodor Burghele, Eugen Proca si Nicolae Angelescu, in 2001”, a explicat prof. dr. Irinel Popescu.

Un tratat de chirurgie este in primul rand o oglinda a chirurgiei romanesti la momentul respectiv, ceea ce s-a facut si in lucrarea actuala, dupa ultimul tratat de chirurgie din anul 2001, a mai spus vorbitorul. Acest tratat abordeaza si ultimele noutati din domeniu, lucrarea reflectand experienta remarcabila a autorilor cu nimic mai prejos de standardele internationale.


„Am fost onorat sa beneficiez in alcatuirea acestei editii de colaborarea unora dintre cei mai prestigiosi specialisti din tara in toate domeniile chirurgiei. Consider ca, in ansamblu, repartitia pe centre universitare a celor zece volume si a capitolelor pe care le contin este echilibrata si reflecta in acelasi timp preocuparile speciale ale autorilor pentru anumite probleme. Menirea principala a unui astfel de tratat este una didactica. Cartea se adreseaza rezidentilor, medicilor specialisti, precum si tuturor celor care vor sa-si completeze cunostintele in domeniul chirurgiei”, a subliniat prof. dr. Irinel Popescu.


Seria completa a tratatului de chirurgie cuprinde volumul I in domeniului urologiei sub ingrijirea prof. dr. Mihai Lucan, volumul II de neurologie – prof. dr. Alexandru Vlad-Ciurea, volumul III de chirugie bucomaxilofaciala – redactor de volum prof. Alexandru Bucur, volumul IV cuprinde chirurgia toracica, coordonat de prof. dr. Teodor Horvat, volumul V are doua fascicole de pediatrie sub ingrijirea prof. dr. Corneliu Sabetay, si de ginecologie – redactor de volum prof. dr. Gh. Peltecu. Volumul VI este dedicat chirurgiei reparatorii si microchirurgiei si este realizat sub ingrijirea prof. dr. Ioan Lascar; volumul VII se adreseaza chirurgiei cardiace si il are ca redactor de volum pe prof. dr. Radu Deac, volumele VIII si IX sunt dedicate chirurgiei generale si sunt realizate sub ingrijirea prof. dr. Irinel Popescu, iar volumul X este consacrat ortopediei, avandu-l ca redactor de volum pe prof. dr. Dinu Antonescu.


Coordonatorii de volum si-au asumat sarcina dificila a uniformizarii textului, ilustratiei si bibliografiei. Presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, a declarat cu prilejul lansarii ca este un moment important pentru viata medicala, dar si pentru Academia Romana, tratatul fiind publicat la Editura Academiei Romane. Realizarea acestei lucrari este cu atat mai importanta, intrucat reuneste contributia unor mari specialisti din domeniul medicinei. Presedintele Academiei Romane si-a exprimat dorinta ca seria sa fie reeditata. Cartea este primul tratat care apare la Editura Academiei.

Prof. dr. Irinel Popescu a mentionat ca participantii la aceasta lucrare de amploare si-au propus sa editeze in viitor astfel de volume lucrand in echipa si colaborand cu centre universitare din tara. El a mentionat ca ar trebui sa existe o anumita ritmicitate in aparitia unor astfel de lucrari si acestea ar fi bine sa fie realizate o data la cinci ani. Din toate volumele, cel mai cautat a fost cel dedicat chirurgiei oromaxilofaciale, al carui coordonator este prof. dr. Alexandru Bucur. Aceasta a explicat ca acest lucru se datoreaza faptului ca nu a existat o astfel de lucrare in domeniu, desi era necesara. El a accentuat asupra unor colaborari mai stranse pe viitor intre specialisti, in scopul realizarii unor astfel de carti.


Prof. dr. Horbat, coordonatorul volumului de chirurgie toracica, a explicat ca o astfel de lucrare de anvergura este importanta pentru pregatirea rezidentilor si a mentionat ca un capitol a fost dedicat anesteziei. La randul sau, prof. dr. Ioan Lascar, coordonatorul volumului de chirurgie plastica si reparatorie, a evidentiat importanta momentului, cu atat mai mult cu cat tratatul a insemnat o complexa contributie a mai multor chirurgi din Romania. El a mentionat ca aparitia acestui volum a coincis cu aniversarea a 50 de ani de activitate in domeniul acestei specialitati, al carui parinte a fost prof. dr. Ionescu Agrippa. Totodata, a facut referire si la faptul ca aceasta specialitate este un domeniu care, in ultimele decenii, beneficiaza din plin de o tehnologie avansata.


Prof. dr. Radu Deac, responsabilul volumului „Chirurgie cardiovasculara”, a insistat asupra importantei tratatului pentru pregatirea rezidentilor si si-a exprimat speranta ca lucrarea va raspunde exigentelor vremii. Prof. C. Ciuce, rectorul Universitatii de Medicina din Cluj, care va colabora la editia viitoare a tratatului, a subliniat importanta acestei lucrari ca baza de la care se poate porni pentru viitorul tratat. El a spus ca pentru viitoarea lucrare ar trebuie sa existe uniformitate, acest tip de lucrari constituind baza unica de la care se poate invata pentru examenul de rezidentiat. Totodata, el a subliniat necesitatea ca astfel de tratate sa constituie baza pentru examenele de specialitate, creandu-se astfel o uniformizare in evaluarea acestora. Academicianul Dumitru Radu Popescu, directorul Editurii Academiei, a apreciat tratatul drept cel mai ambitios proiect realizat de editura. AGERPRES