paturi de spital.jpgNumărul paturilor de spital finanţate de la bugetul de stat va scădea de la 135.200 în prezent, la 133.000 până la sfârşitul lunii iunie şi până la 129.500 în decembrie 2011, se arată în Scrisoarea de Intenţie a autorităţilor române, publicată pe site-ul Fondului Monetar Internaţional.

În cadrul măsurilor asumate de autorităţile române pentru primul an din perioada de valabilitate a noului acord de tip preventiv, încheiat cu FMI, se mai prevede diminuarea cu 10% a numărului de pacienţi internaţi faţă de nivelul din decembrie 2010, precum şi reducerea rambursărilor către doctori de la 70% la 50%.

În Raportul întocmit de experţii FMI şi prezentat Board-ului instituţiei se solicită ‘utilizarea medicamentelor generice, în locul celor cu marcă comercială, ori de câte ori este posibil, precum şi reducerea numărului de paturi până în 2013, la nivelul mediei din UE’. În Scrisoarea de Intenţie, autorităţile române răspund acestei solicitări şi se angajează să revizuiască ‘lista medicamentelor compensate şi gratuite’ în scopul înlocuirii medicamentelor utilizate cu unele generice.


‘În 2012, cheltuielile cu medicamentele cele mai costisitoare vor fi reduse prin aplicarea unor protocoale stricte de utilizare a medicamentelor şi introducerea unui modul nou de reţetă electronică în sistemul informatic’, se spune în Scrisoarea de intenţie. Cu ajutorul Băncii Mondiale, pachetul de asistenţă sanitară susţinut financiar de către autorităţi va exclude ‘serviciile costisitoare şi considerate a nu fi esenţiale’.

Noul Acord al României cu FMI, de tip preventiv, intrat în vigoare la 31 martie 2011, va avea o valoare de aproximativ 3,6 miliarde de euro (reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la FMI) şi va dura 24 de luni, urmând a se derula concomitent cu un nou acord preventiv cu Uniunea Europeană, în valoare de 1,4 miliarde de euro, precum şi cu un împrumut de 0,4 miliarde de euro de la Banca Mondială. AGERPRES