Motivele pentru care cercetătorii au obţinut vaccinurile împotriva covid într-o perioadă mai scurtă decât pentru alte vaccinuri au fost finanţarea masivă, dar şi începerea procedurilor de evaluare şi de aprobare imediat după publicarea primelor rezultate, a declarat, luni, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), Raluca Zoiţanu.

„Într-adevăr, la începutul anului trecut s-a spus că va dura un an şi jumătate-doi până când vom avea un vaccin. În general, vaccinurile nu beneficiază de finanţare foarte multă: vrem să eradicăm cancerul, dar de fapt nu prea investim bani în cercetare. Ce s-a întâmplat cu covid: din cauza efectelor bolii, toate Guvernele, toate companiile, chiar care nu aveau niciun interes în sănătate, au înţeles că sănătatea este importantă, găsirea unui vaccin, a unei soluţii, este importantă, şi atunci cercetătorii au beneficiat de foarte multă finanţare. Birocraţia s-a tăiat, adică dacă în mod normal începeai să faci vaccinul şi când aveai primele rezultate de-abia atunci începeau să se analizeze, (abia atunci începea, n.r.) partea birocratică, de evaluare, de aprobare, şi asta pentru fiecare vaccin în parte, acum, pur şi simplu pe măsură ce aveau primele rezultate, cei de la evaluare analizau lucrurile. Şi atunci asta a permis să se taie foarte mult din timpii de aşteptare şi să avem un vaccin sigur, testat, acum în decembrie”, a afirmat Raluca Zoiţanu.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie a menţionat că în cazul în care reacţiile adverse la vaccinurile împotriva covid vor arăta vreo problemă a acestora, vaccinurile vor fi reevaluate şi atunci se va lua în considerare o eventuală modificare.

„Iar pentru orice fel de medicament, pentru orice fel de vaccin, există şi o evaluare în timp. De asta spun de reacţii adverse. Este posibil să apară mici reacţii adverse, acestea se raportează, ori de către persoană – orice individ care este vaccinat poate să intre pe site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi să raporteze dacă a avut o reacţie adversă împotriva vaccinului – la fel personalul medical, farmaciştii, sunt obligaţi să raporteze aceste reacţii adverse, şi dacă este vreo problemă acestea sunt reevaluate şi se decide dacă este cazul să facem vreo schimbare”, a precizat Raluca Zoiţanu. AGERPRES