Cu ocazia Zilei Nationale fara Tutun, Institutul de Pneumologie “Marius Nasta” a lansat campania nationala de combatere a consumului de tutun „Renunta la fumat o zi. În fiecare zi!”
Cei mai multi dintre fumatorii romani afirma ca si-ar dori sa renunte la fumat, însa cand trebuie sa treaca la fapte… unii “renunta sa renunte la tutun”!
“Conform statisticilor, în ultimul an, 51,1% din fumatorii zilnici au încercat sa abandoneze tigara, iar 77,1% dintre acestia au rezistat cel putin o saptamana tentatiei de a fuma. Multi fumatori neglijeaza, însa, faptul ca fumul de tigara contine peste 4000 de compusi nocivi sanatatii. Sute dintre acesti compusi sunt toxici, iar cateva zeci sunt chiar cancerigeni. Fumul de tigara afecteaza atat sanatatea fumatorului, cat si sanatatea persoanelor din jurul sau – fumatorii pasivi”, a declarat dr. Adrian Mocanu, managerul Institutului National de Pneumologie “Marius Nasta” din Bucuresti.
De aceea, cu ocazia Zilei Nationale fara Tutun, Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” a organizat în data de 19 noiembrie 2009 o conferinta de presa interactiva, avand ca tema combatarea consumului de tutun în tara noastra. Conferinta a reunit medici pneumologi de renume din cadrul Institutului, reprezentanti din cadrul Ministerului Sanatatii, dar si fumatori si ex-fumatori.
„Studiile efectuate în cadrul Institutului nostru au relevat faptul ca 47,6% dintre fumatori afirma ca doresc sa renunte la fumat în urmatoarele 6 luni, iar 20,1% sunt nehotarati. Pe de alta parte, aproape trei sferturi dintre fumatori (72,9%) afirma ca simt nevoia sa fumeze imediat dupa trezire, ceea ce denota o dependenta medie si mare de nicotina, deci pot fi ajutati de tratamentul farmacologic pentru a depasi perioada de sevraj nicotinic”, a mentionat prof. univ. dr. Miron Bogdan, presedintele Comisiei de Pneumologie din cadrul Ministerului Sanatatii din Romania si sef de catedra la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din Bucuresti.
Institutul „Marius Nasta” implementeaza în Romania Programul National “Stop Fumat!”, ce are ca scop principal reducerea numarului de fumatori din tara noastra. Astfel, în cadrul acestui eveniment, dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul Programului “Stop Fumat!”, a comunicat rezultatele preliminarii ale programului pentru anul 2009 si, de asemenea, a prezentat rezultatele studiului privitor la consumul de tutun, realizat de Institutul de Pneumologie “Marius Nasta” din Bucuresti.
Totodata, aceasta conferinta de presa a marcat lansarea Campaniei Nationale de Combatere a Consumului de Tutun „Renunta la fumat o zi. În fiecare zi!”, care se va desfasura pana la data de 24 martie 2010, în Bucuresti, Cluj, Constanta si Iasi.
Obiectivele campaniei vizeaza informarea publicului cu privire la efectele nocive ale consumului de tutun asupra sanatatii, informarea publicului cu privire la beneficiile renuntarii la fumat, în scopul convingerii fumatorilor sa abandoneze acest viciu. “Prin intermediul acestei campanii, ne dorim, metaforic vorbind, eliminarea tuturor «colturilor fumatorilor din Romania»”, a declarat dr. Adrian Mocanu, managerul Institutului National de Pneumologie “Marius Nasta”.
Evenimentul, conceput în maniera interactiva, a reprezentat o ocazie excelenta de a permite persoanelor prezente – fumatori, dar si nefumatori – sa adreseze întrebari medicilor prezenti, pentru a afla mai multe informatii în legatura cu riscurile la care se supun consumand tutun, dar si pentru a le solicita sprijinul specialistilor, în scopul renuntarii la fumat. De asemenea, o parte din cei aproximativ 34.000 de fumatori care s-au adresat Programului “Stop Fumat!”, precum si un grup de de ex-fumatori înscrisi în programul de renuntare la fumat din cadrul Institutului “Marius Nasta” au expus publicului povestea lor, cum au reusit sa abandoneze tigarile, cum si-au învins tentatiile, dar si cum se simt acum, ca nefumatori.