Ziua Naţională a Transplantului în România a fost celebrată la Biblioteca Academiei Române

Cea de-a 15-a aniversare a Zilei Naţionale a Transplantului în România a fost organizată anul acesta sub auspiciile Ministerului Sănătății și Agenției Naționale de Transplant în cadrul unor festivităţi desfăşurate la Biblioteca Academiei Române.

Conferinţa de presă a prezentat principalele realizări si provocări ale activităţii de transplant din România, precum și principalele schimbări în privința organizării si funcționării Agenției Naționale de Transplant, reprezentând un prilej de conştientizare a faptului că transplantul salvează vieţile unor oameni care altfel nu ar avea altă şansă.

Ultimele trei luni au însemnat un reviriment al transplantului de organe în România, ceea ce a dus la șansa nesperată a unor pacienți români de a trăi datorită organelor donate de „îngerii” lor. Anul trecut numărul de donatori a scăzut dramatic, criza de încredere în sistem marcând „un mare pas înapoi” ș determinând pierderea unor pacienți care așteptau o șansă la viață.

„Reorganizarea Agenției Naționale de Transplant cu scopul de a transparentiza și eficientiza procedurile de transplant începe să dea rezultate. Faptul că în ultima perioadă au fost efectuate mai multe prelevări pentru transplant este un semn ca suntem pe drumul cel bun. În 2019, dintr-un număr de 76 de declarări de moarte cerebrală avem 31 de donatori reali, și, dacă în ianuarie – februarie am avut doar 4 donatori, iată că din martie avem deja un număr de 27 de donatori. O creștere spectaculoasă în contextul în care am înregistrat un regres în anii anteriori”, a declarat în deschiderea conferinței Dr. Tiberius-Marius Brădățan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Participanții la conferința de presă au menționat că problemele spinoase și urgente constau în numărul redus de donatori- 3,5 la un milion de locuitori, deși în perioada 2013-2016 au fost înregistrați un număr dublu, de 7 donatori la un milion de locuitori, numărul scăzut de spitale care identifică donatorii și se ocupă de prelevarea de organe – la nivel național din 40 de spitale acreditate sunt active doar 5 în acest program. S-a subliniat importanța mass mediei în educarea și informarea corectă a populației dar și nevoia de implicare a medicilor ATI din toate spitalele acreditate.

Reprezentanții autorităților au subliniat că s-au făcut demersuri importante ca România să adere la Eurotransplant. Medicii români vor participa în programul „Teaching and learning” care reprezintă o etapă pe care trebuie să o parcurgem în procesul de aderare la Eurotransplant.

De asemenea, reprezentantul Ministerului Sănătății a anunțat publicarea în Monitorul Oficial nr 427 din 30 mai 2019 a ordinului 812 din 28 mai 1019 pentru modificarea anexelor 1 și 3 ale Ordinul ministrului sănătăţii nr. 183/2005 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare, a organigramei, a componenţei Consiliului ştiinţific al Agenţiei Naţionale de Transplant, precum şi atribuţiile directorului adjunct strategie-management al Agenţiei Naţionale de Transplant.
Consiliul Stiințific al ANT este o instituție cu rol esențial în desfășurarea în condiții optime a activității de transplant fiind format dintr-un număr de 17 membri, incluzând 16 personalități cu activități recunoscute în domeniul activități de transplant și directorul executiv al ANT.

Acad. Prof. Dr Irinel Popescu, pionierul transplantului în România: „În transplantul de organe totul începe și se termină cu numărul de donatori. Ziua transplantului a fost introdusă în România ca o sărbătoare a celor care participă la programele de transplant, a celor care efectuează transplantul și a celor care primesc organele și se bucură de viață, în primul rând, a lor, dovada vie a activității de transplant. Poate puține specialități au acest privilegiu sa sărbătorească la un loc pacienți, medici, cadre medicale, victoria și triumful asupra bolii și de multe ori asupra morții.”

„Un rol important în înțelegerea activității de donare îl are și înțelegerea gestului profund altruist reprezentat de donarea de organe. La aceasta contăm și pe sprijinul mass mediei care nu o dată s-a dovedit extrem de eficientă în acest demers prin campaniile de presă susținute. Toate aceste eforturi converg către acordarea unei șanse la transplant a unui număr cât mai mare de pacienți, practic unei șanse la viata. Da pentru Viață!”, a declarat dr. Radu Zamfir, directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant.

Șeful ANT a dat publicității datele încurajatoare privind pacienții transplantati în cursul acestui an. Până la 31 mai 2019 s-au înregistrat 31 de donatori pentru interventii de prelevare multiorgan.  La nivel național au fost identificate 76 declarări de moarte cerebrală, în 17 cazuri familia a refuzat donarea, în celelalte 26 de cazuri, alte cauze medicale nu au permis prelevarea. Există un drum lung de la momentul declarării morții cerebrale până la momentul finalizării prelevării multiorgan, a precizat Dr. Radu Zamfir.

S-au efectuat 21 de transplanturi de ficat de la donatori decedați și 4 intervenții de ficat de la donatori în viață, 53 de pacienți au beneficiat de transplant de rinichi, 26 de transplanturi renale fiind efectuate de la pacienți în viață. S-au realizat, de asemenea, în primele 6 luni două transplanturi de cord și două de plămân și au fost exportate doua grefe cardiace și cinci grefe pulmonare către Eurotransplant. Totuși, încă sunt sute de pacienți înregistrați pe listele de așteptare ale ANT care așteaptă un telefon salvator.

În fiecare an, persoanele transplantate celebrează noua viaţă dobândită, împreună cu familiile lor, cu specialiştii din domeniul transplantului, alături de personalităţi marcante ale societăţii civile şi reprezentanţii mass-media. Marșul pentru Viață organizat cu prilejul acestei zile este un omagiu adus „ingerilor” și familiilor lor, celor care au ales într-un gest suprem, umanitar sa dea șansa la viață altor bolnavi care altfel nu ar supraviețui, dar și echipelor medicale care dând dovadă de abnegatie și de multe ori de sacrificiu personal, luptă pentru salvarea pacienților și triumful vieții.