Sepsisul este răspunsul aberant al organismului uman la o infecție, care duce la atacarea propriilor țesuturi și organe. Sepsisul poate duce la șoc, disfuncție organică multiplă și moarte, dacă nu este recunoscut precoce și tratat prompt, fiind calea finală, comună, pentru majoritatea bolilor infecțioase. Anual, în întreaga lume, cel puțin 11 milioane de persoane mor de sepsis, acesta fiind implicat în aproximativ 1 din fiecare 5 decese. În Europa, aproximativ 3,4 milioane de persoane suferă de sepsis, anual, conducând la aproximativ 680.000 decese.
Ziua Mondială a Sepsisului este marcată anual, la inițiativa Global Sepsis Alliance și European Sepsis Alliance, în data de 13 septembrie. Această dată are drept scop aducerea acestei urgențe medicale majore, cu impact sever asupra prognosticului unei proporții importante din pacienți, în prim planul conștiinței publice și medicale. Prevenirea, diagnosticarea precoce, înțelegerea mecanismelor de apariție și tratamentului sepsisului pot duce la scăderea numărului de decese prevenibile, obiectiv esențial pentru toate sistemele de sănătate.
Ministerul Sănătății susține Ziua Mondială a Sepsisului și invită profesioniștii în domeniul sănătății, dar și publicul interesat să viziteze paginile
– https://www.europeansepsisalliance.org/sepsis
– https://www.global-sepsis-alliance.org
Pandemia cu virusul Sars-CoV-2, care cauzează COVID-19, boală infecțioasă implicată frecvent în apariția sepsisului, a dus la aproape 1 milion de decese, pe plan mondial, în anul 2020. Această criză a reamintit comunității medicale că bolile infecțioase și sepsisul continuă să reprezinte o amenințare globală. COVID-19, prin manifestările severe, conducând la sepsis, a adus în prim-plan dependența sistemelor de sănătate de personalul din terapiile intensive, care tratează disfuncțiile de organe secundare sepsisului.
În același timp supraviețuitorii sepsisului se confruntă cu sechele grave, ce pot să îi afecteze pentru tot restul vieții. Ministerul Sănătății, în colaborare cu European Sepsis Alliance, pune la dispoziția publicului ghidul „Viața după Sepsis”, editat de European Sepsis Alliance și dedicat supraviețuitorilor sepsisului, precum și familiilor acestora.