În fiecare an, pe 30 mai, se celebrează în întreaga lume Ziua Mondială a Sclerozei Multiple (#WorldMSDay2020)! Acest eveniment, coordonat de Federația Internațională a Sclerozei Multiple (MSIF), adună comunitatea globală de scleroză multiplă (#SM) pentru a împărtăși povești, a sensibiliza, a sprijini și conecta pe cei 2,3 milioane de oameni care trăiesc cu această afecțiune neurologică în întreaga lume. Este o zi specială pentru a sărbători solidaritatea globală și speranța pentru viitor. Activități dedicate Zilei Mondiale SM se desfășoară toată luna mai.
Campania desfășurată în acest an la nivel internațional, căreia i se alătură și Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative din România, are ca temă ‘CONECTAREA’, conectarea cu comunitatea, auto-conectarea, conectarea la îngrijire de calitate. Sloganul campaniei este „I Connect. We Connect”, iar hashtag-ul campaniei este #MSConnections.
#APANRomania se alătură acestei campanii și organizează diverse acțiuni în acest an, menite să crească gradul de conștientizare a sclerozei multiple în rândul tuturor părților interesate: autorități, specialiști, pacienți și aparținători, companii pharma, public larg etc. Este o oportunitate de a milita pentru acces la tratamente, servicii și suport, de a celebra rețele de asistență din Centrele de SM, dar și de a solicita schimbări în sistemul de sănătate, și nu în ultimul rând de a-i promova pe campionii SM, persoane care s-au adaptat rapid noilor provocări și au obiective de viață de succes.
Campania MSDay2020 vizează:
- – Eliminarea barierelor sociale și a stigmei, care fac ca persoanele afectate de SM să se simtă singure și izolate nu doar în această perioadă de pandemie
- – Construirea unei comunități care să sprijine persoanele afectate de SM
- – Activități de advocacy factori de decizie pentru acces la tratamente, servicii și suport pentru persoanele cu SM
- – Conectarea cu cadrele medicale (neurologi, asistenți medicali, psihologi, fizioterapeuți etc.)
- – Promovarea transformării, prin auto-îngrijirii de sine și stil de viață sănătos
Materialul integral pe www.afectiuni-neurodegenerative.ro.