uvvg_ziua_sanatatii.jpgÎn fiecare an, pe 10 octombrie, comunitatea medicală celebrează Ziua Mondială a Sănătății Mintale, propunându-și să atragă, cu această ocazie, atenția asupra afecțiunilor mintale care pot să apară în rândul populației.

Astfel, la sfârșitul săptămânii trecute, cu sprijinul dr. Ligia Piroș și prof. Marius Țiu, Asociația Studenților Mediciniști Arădeni din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” a desfășurat o acțiune de prevenție la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”, beneficiarii fiind 90 de elevi ai instituției de învățământ, cărora li s-au explicat câteva noțiuni medicale de specialitate, riscurile la care se expun atunci când fumează, consumă suplimente alimentare, cafea, băuturi energizante, alcool sau substanțe psihoactive, și ezită să caute consiliere, fie în familie, în rândul profesorilor sau ajutor medical de specialitate atunci când se confruntă cu astfel de probleme.

Această acțiune face parte din cadrul proiectului „2013, Anul Prevenției în Sănătate în Arad”, proiect care până acum are ca și beneficiari direcți 1700 de elevi și 4500 de pacienți investigați în municipiul și județul Arad, după cum a subliniat asist. univ. drd. Sebastian Popescu, președintele Asociației Studenților Mediciniști Arădeni.

„Adolescența este însoțită de importante transformări pe planurile biologic, psihologic și social. Această etapă importantă a vieții se referă de obicei nu numai la schimbările fizice ci și la noile gânduri, sentimente, relații și responsabilități pe care le au copiii care devin tineri adulți. Viața de adolescent nu e tocmai ușoară: școală, teme, sport, viață socială, activități extracuriculare, etc. Dacă mai adaugăm și activitatea hormonală, este posibil ca lipsa somnului să fie deja o obisnuință în rândul adolescenților și care pe termen lung, se poate transforma într-un real pericol. Organismul unui tânăr are nevoie de 8 ore de somn în fiecare zi. Privarea de somn are drept urmare apariția problemelor comportamentale, cognitive și emoţionale, acestea reprezentând poarta de acces premergatoare pentru droguri. Adolescenții care utilizează substanțe psihoactive au deseori o anumită dificultate în stabilirea propriei identități, a relațiilor interumane (inclusiv familiale), în dobândirea unei independențe fizice și psihice normale. Consumul de droguri poate deveni o problemă în funcţie de tipul de substanță consumată, dispoziţia şi personalitatea consumatorului, motivul, circumstanţa şi felul în care consumă drogul. Pentru adolescent, probabilitatea de a deveni dependent este în funcție de influența parentală, de exemplele sau modele de comportament pe care și le aleg, dar mai ales de vârsta la care se începe consumul. Ce putem face? Daca ar şti ce înseamnă şi ce implică consumul de droguri, adolescentul ar găsi curajul unei discuții deschise şi constructive, cu persoanele care le-ar putea da ajutor, la timp. Nu există răspunsuri simple la problemele cauzate de consumul de droguri, dar deţinerea tuturor informaţiilor necesare, ajută mult la remedierea lor. Reţelele sociale joaca un rol important în viaţa adolescentului dar, in toate cazurile, prognoza depinde de calitatea si soliditatea exemplelor parentale, care-l ajuta pe adolescent să-și restabilească conștiința propriei valori, să se respecte pe sine pentru a-și putea dobândi calitatea de om”, a declarat șef lucrări dr. Elisaveta Ligia Piros, medic specialist psihiatru.

Proiectul „2013, Anul Prevenției în Sănătate în Arad”, desfășurat de Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, Facultatea de Medicină, Farmacie și Medicină Dentară și Asociația Studenților Mediciniști Arădeni numără printre parteneri Consiliul Județean Arad, Centrul Cultural Județean Arad, Direcția de Sănătate Publică Arad, Inspectoratul Școlar Județean Arad și Serviciul Rutier al Inspectoratului de Poliție Județean Arad.