Ziua Mondială a Prematurității este un eveniment dedicat conștientizării provocărilor nașterii premature și celebrează viața copiilor prematuri și a familiilor acestora! Nașterea prematură este principala cauză de deces la copiii cu vârsta sub cinci ani; anual, aproximativ 15 milioane de copii din întreaga lume se nasc prematur, aproximativ 1 din 10 copii.

Și România se aliniază Campaniei de Ziua Mondială a Prematurității 2023, la strategia EFCNI și OMS (WHO), și anume de a promova metoda de îngrijire tip cangur. Sloganul campaniei de conștientizare este: „Pași mici, IMPACT mare. Contactul piele-la-piele, imediat după naștere, pentru toți nou-născuții, oriunde, și în maternitate și acasă.”

Contactul imediat piele-la-piele, după naștere, între mamă și copil, s-a dovedit extrem de benefic pentru ambii, scăzând ratele mortalității cu 40% și cazurile de sepsis cu 65%.[2] Totodată încurajează alăptarea și hrănirea cu lapte matern și deschide calea pentru îngrijirea Kangaroo Mother Care (KMC) ca practică standard de îngrijire, punând astfel familia în centrul tuturor îngrijirilor neonatale și materne.

Din 2020 a fost adoptată de către Camera Deputaților Ziua națională a copilului prematur din România – 17 noiembrie, la inițiativa Asociației de Neonatologie din România și ARNIS.

 Din 2023 Secția Neonatologie 1 a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a pus accent pe familie ca nucleu al îngrijirilor neonatale, aliniindu-se la tendițele mondiale de îngrijire a nou-născutului cu afecțiuni la naștere. Astfel au fost derulate, în paralel, proiectele SUS-TIN și RISE in family, în beneficiul pacienților îngrijiți în această maternitate.

 

DESPRE PROIECTUL SUS-TIN

 ARNIS a implementat proiectul ”SUS-TIN – Creștem (SUS) calitatea serviciilor medicale-sociale în Terapie Intensivă Neonatală (TIN), iar beneficiarii devin ulterior donatori (SUSȚIN)”, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

 Scopul Platformei de digitalizare SUS-TIN este facilitarea comunicării și creșterea calității serviciilor medicale și sociale acordate nou-născuților (prin comunicarea părinte-copil, educare și informare a părinților), dar și dezvoltarea sustenabilității și capacității de fundraising a ARNIS.

Ideea proiectului SUS-TIN a rezultat dintr-o bună cunoaștere a nevoilor cu care se confruntă pacienții tratați în secțiile de neonatologie din România, dificultăți sesizate în cei aproape 10 ani de când ARNIS derulează programe în beneficiul părinților, nou-născuților și cadrelor medicale din sistemul medical public.

 

Servicii și beneficii pe care le aduce Platforma SUS-TIN (https://sus-tin.arnis.ong/)

  1. Comunicare video părinți-bebeluș din Terapie Intensivă Neonatală Cluj-Napoca: transmisiune live (fără a fi stocată și fără sunet) a imaginilor cu bebelușul din incubator, doar către propriul părinte, printr-o rețea video de 25 camere, eliminând distanțarea fizică din cauza epidemiilor, sau din cauza programului de muncă al părinților, a limitărilor financiare pentru transport, a locuirii în alte orașe a familiei, etc. Platforma completează contactul fizic și contribuie astfel la integrarea mai ușoară a bebelușului în familie, la reducerea nivelului de stres pentru părinți, la creșterea lactației și la realizarea atașamentului părinte-copil;
  1. Educarea părinților despre îngrijirea bebelușului, prin cursuri video (disponibile la nivel național):

-Pentru viitori părinți sau părinți cu bebeluș la termen – Curs de puericultură

-Pentru părinții cu bebeluș îndelung spitalizat – Cursuri de îngrijire

  1. Fundraising: Accesul la platformă este gratuit, însă părinții pot devii donatori recurenți.
  1. Comunicarea rezultatelor pe platformă. Platforma a atras până la această data 200 de utilizatori părinți care au parcurs peste 130 de ore de învățare. Părinții din Cluj-Napoca au beneficiat de peste 180 de ore de transmisie live cu bebelușul în incubator.

“După o muncă de 10 luni de programare IT, am creat platforna SUS-TIN, croită pe nevoile părinților și ale bebelușilor și adaptată modului de lucru al cadrelor medicale din neonatologie. Este un vis devenit realitate, un vis ce va aduce multă alinare părinților fiind în contact cu bebelușii lor și îi va ajuta să fie bine informați și educați.” a declarant Corina Croitoru, Președinte și Membru fondator ARNIS.

Proiect derulat de Asociația Română pentru Nou-născuții Îndelung Spitalizați – ARNIS în colaborare cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, secția Neonatologie 1, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este facilitarea comunicării și creșterea calității serviciilor medicale și sociale acordate nou-născuților și dezvoltarea sustenabilității și capacității de fundraising a ARNIS.

Cu sprijinul: Societatea Dezvoltare Comercial Sudului SRL, Aimee Consulting & Advertising SRL, DIGI | RCS & RDS, Ikea România, Fundația OTP Bank România

Cu sprijinul media: Radio România, Radio România Actualități, București FM, CASPA – Comunitatea Asociațiilor de Pacienți, Medicalmanager.ro, Qbebe, SuperBebe.