ZMO_afis_2013_.jpgZiua Mondială a Osteoporozei va fi marcată pentru al doilea an consecutiv în Bucureşti, în perioada 18-20 octombrie, prin acţiuni de comunicare menite să crească nivelul de informare a profesioniştilor din sănătate, a pacienţilor şi a publicului larg cu privire la această afecţiune.
Potrivit unui comunicat de presă al Houston NPA, vor fi organizate conferinţe cu specialişti, workshop-uri cu pacienţi, campanie de testări gratuite pentru depistarea osteoporozei şi a riscului de fractură osteoporotică.

Anul acesta, organizatorii au rezervat două zile, vineri şi sâmbătă, pentru conferinţa cu caracter interdisciplinar dedicată specialiştilor implicaţi în prevenţia, diagnosticul, tratamentul şi monitorizarea osteoporozei. Evenimentul este creditat, fiind acordate 12 puncte pentru medici şi 14 puncte pentru farmacişti.

Taxele de participare pentru cadrele medicale variază între 50 şi 130 de lei, fiind reduse până pe 1 octombrie, iar pacienţii vor beneficia de intrare gratuită la workshop. Temele dezbătute vor fi de actualitate, care vor reflecta atât nivelul curent de cunoaştere a mecanismelor bolii, cât şi abordări terapeutice noi şi strategii practice de evaluare a pacientului de către medicina de familie.

„Educaţia cu privire la osteoporoză este o componentă esenţială a managementului acestei boli. Osteoporoza este o boală silenţioasă, cu excepţia momentului fracturării, iar implicarea pacientei în diagnosticul precoce – când ar trebui să se gândească la osteoporoză, la ce teste sunt utile – este esenţială în prevenirea primei fracturi. Pe de altă parte, în osteoporoză nu trebuie să abandonezi niciodată, pentru că afecţiunea se poate trata la orice vârstă, iar tratamentele de azi sunt eficiente în stoparea fracturilor. Angajarea pacientei în decizia terapeutică, monitorizarea evoluţiei bolii şi modificarea stilului de viaţă (nutriţie, exerciţii fizice) reprezintă factorii esenţiali pentru complianţa la tratament; se ştie că durata tratamentului se măsoară în ani şi numai pacientele compliante pot beneficia de eficacitatea cunoscută a medicaţiei”, susţine medicul Daniel Grigorie.

Potrivit acestuia, osteoporoza este considerată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii o boală de sănătate publică, prin frecvenţă, morbiditate (1 din 3 femei şi 1 din 5 bărbaţi peste 50 ani vor face o fractură) şi costuri. „România îndeplineşte parţial criteriile, mai ales că are de multă vreme un program naţional finanţat de stat, dar de mici dimensiuni. În acelaşi timp, România are instrumentele necesare (praguri de investigare, diagnostic şi tratament bazate pe FRAX) pentru a dezvolta un program de amploare, nu neapărat cu finanţare sensibil mai mare, bazat pe studii de cost-eficienţă. Acest demers necesită introducerea FRAX-ului în ghidul de osteoporoză şi obligativitatea acestuia”, a mai spus medicul. AGERPRES