Ziua Carenței de Fier 2021 încurajează persoanele aflate la risc să își asculte corpul, să ia în serios problema deficitului de fier și să preia controlul asupra sănătății lor, adresându-se medicului pentru stabilirea unui diagnostic precoce.
“Fierul este un oligoelement critic pentru funcționarea optimă și supraviețuirea speciei umane”, a declarat Prof. Univ. Dr. Gabriel Mircescu, Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila” București. „Fierul este binecunoscut pentru rolul său în structura hemoglobinei, eritrocitelor și transportul oxigenului. Alături de rolul hematologic, fierul este important pentru producerea energiei la nivelul celulelor musculare, în special la nivelul mușchiului inimii, influențând astfel capacitatea de efort fizic. Investigarea corectă a deficitului de fier, indiferent de prezența anemiei feriprive, este un obiectiv pe care fiecare medic ar trebui să îl includă în evaluarea unui pacient și în special a celor cu afecțiuni cronice”, consideră Prof. Univ. Dr. Mircescu.
Carența de fier afectează aproximativ jumătate dintre pacienții cu boală cronică de rinichi2 și insuficiență cardiacă cronică și este asociată cu o calitate a vieții3 scăzută, un risc crescut de spitalizare4 și mortalitate de cauză cardiovasculară5. În ciuda consecințelor grave și a prevalenței crescute, carența de fier rămâne o condiție medicală care este insuficient diagnosticată și tratată6.
Diagnosticarea și tratarea carenței de fier au fost puternic impactate în timpul pandemiei COVID-19, întrucât pacienții au avut un acces limitat la serviciile medicale, ceea ce a dus la creșterea numărului de cazuri nediagnosticate.
“Simptomele carenței de fier reprezintă o povară atât pentru persoanele sănătoase (femei și în special femeile însărcinate, copii mici și adolescenți), cât și pentru persoanele cu afecțiuni cronice (de exemplu: insuficiență cardiacă, boală cronică de rinichi, boli inflamatorii intestinale, boli oncologice), precum și pentru cele care au suferit intervenții chirurgicale recente”, a declarat Isabella Grosu, Președinte al Asociației Pacienților cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR). „Aceste simptome sunt variate și se confundă adesea cu simptomele bolii cronice: oboseală mentală, epuizare fizică, dureri de cap, căderea părului, sindromul picioarelor neliniștite, rezistența scăzută la infecții. Chestionarul implementat de ASPIIR, la nivel național, în această lună, referitor la pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale și deficitul de fier, a arătat că aproape 90% dintre acești pacienți s-au confruntat cu episoade de anemie pe parcursul bolii, cu o frecvență chiar de 2 – 3 episoade pe an. De aceea, ne dorim să contribuim la efortuile comune de creștere a gradului de conștientizare a carenței de fier și a anemiei feriprive și in 26 noiembrie medici, pacienți și autorități vor sta la masa discuțiilor, într-o dezbatere dedicată Zilei Carenței de Fier”, adaugă Isabella Grosu.
“În contextul pandemic actual, importanța tratării carenței de fier este subliniată și de către Societatea Europeană de Hematologie care recomandă corectarea deficitului de fier înainte de a administra vaccinul anti COVID-1917 la pacienții cu afecțiuni hematologice non-maligne”, a declarat Dr. Valeria Herdea, Președinte al Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF).
Pentru mai multe informații despre carența de fier și verificarea listei cu simptome, accesați www.carentadefier.ro.
Despre carența de fier
Fierul are un rol vital pentru întregul organism, inclusiv în producerea globulelor roșii, asigurarea funcționării eficiente a inimii și a creierului și în prevenirea infecțiilor și a bolilor. Când nu există suficient fier, organismul nu poate funcționa corect. Printre simptomele întâlnite frecvent se numără oboseala, amețeala și senzația de lipsă de aer. Se estimează că deficitul de fier și anemia feriprivă afectează una din trei persoane la nivel mondial7.
Carența de fier poate afecta pe oricine, însă este mai des întâlnită la femeile aflate la vârsta reproductivă, femeile însărcinate și la copiii cu vârsta sub cinci ani11. Netratată la timp, poate duce la instalarea anemiei feriprive. Efectele carenței de fier diferă de la o persoană la alta, dar pot fi asociate cu deteriorarea stării generale de sănătate și a stării de bine10. Chiar și în absența anemiei, deficitul de fier poate scădea rezistența organismului, agrava bolile cronice preexistente și poate duce la creșterea morbidității și mortalității9. Simptomele frecvente includ oboseala10,12, paloarea13, unghiile fragile10,14, pofta de produse nealimentare precum murdărie, pământ și gheață13 și lipsa capacității de concentrare14,15. La copii, deficitul de fier poate afecta semnificativ dezvoltarea cognitivă și motorie16.