Tema din acest an este Abordarea provocărilor consumului de droguri în situaţia crizei de sănătate şi umanitare #CARE in CRISES.

Pentru marcarea, la nivel naţional, a Zilei Internaţionale împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri – 26 iunie 2022, Agenţia Naţională Antidrog, în calitatea sa de coordonator naţional al politicilor publice în domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri, se alătură şi în acest an campaniei Biroului Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC), prin organizarea de activităţi de informare, educare şi conştientizare cu privire la efectele nocive ale consumului de substanţe interzise.

În fiecare an, în ziua de 26 iunie, Biroul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (United Nations Office on Drugs and Crime – UNODC) coordonează campania globală de marcare a Zilei internaţională împotriva abuzului şi traficului ilicit de droguri, în scopul de a trage un semnal de alarmă şi a determina factorii de decizie implicaţi să acţioneze eficient pentru a ajuta la creşterea gradului de conştientizare cu privire la problematica consumului de droguri.

În 2022, UNODC abordează provocările transnaţionale legate de droguri, care decurg din situaţiile de criză.

Ca în fiecare an, Agenţia Naţională Antidrog se alătură organismelor internaţionale, militând pentru protejarea dreptului la sănătate pentru cei mai vulnerabili, inclusiv pentru copii şi tineri, pentru persoanele care consumă droguri şi pentru persoanele care au nevoie de servicii de asistenţă integrată în adicţii.

Agenţia Naţională Antidrog va fi prezentă în această perioadă în comunitate, desfăşurând, la nivel naţional, activităţi de prevenire a consumului de droguri şi de consiliere psihologică, la cele mai importante evenimente, concerte, festivaluri, întruniri tematice sau în zonele de agrement din Bucureşti şi din ţară.

În acest context, în perioada 23 – 26 iunie a.c., reprezentanţii celor 47 de centre de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog disponibile în întreaga ţară, împreună cu voluntarii antidrog şi partenerii instituţionali, desfăşoară activităţi de informare şi conştientizare cu privire la efectele şi riscurile consumului de droguri şi de promovare a modalităţilor de petrecere a timpului liber într-un mod sănătos.

Astfel, participanţilor la evenimente, li se vor transmise informaţii, mesaje şi recomandări preventive şi de descurajare a consumului de droguri.

Totodată, folosind toate cele trei tipuri de ochelari care distorsionează realitatea (ochelarii care induc efectele consumului de alcool pe timp de zi, ochelarii care induc efectele consumului de alcool în versiunea de noapte şi ochelarii care induc efectele consumului de droguri), vor fi realizate demonstraţii privind efectele diferitelor substanţe psihoactive.

Pentru adolescenţii care se confruntă cu probleme legate de droguri, Agenţia Naţională Antidrog derulează, gratuit, de luni până vineri, programul de consiliere psihologică SAFE SPACE, care poate fi accesat la nr. de telefon 0752.79.16.47.