În perioada 12-16 februarie, Societatea Studenţilor Medicinişti din Craiova şi Laboratorul de Genomică Umană (LGU – UMFCV) vor implementa cu sprijinul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova, proiectul inovator „Cum să citim Codul Genetic: o călătorie altfel în genetică şi bolile rare”.

Acest proiect se desfăşoară în luna în care se celebrează Ziua Internaţională a Bolilor Rare şi urmăreşte să aducă aproape de comunitate progresele înregistrate în domeniul biologiei moleculare şi principiile medicinei genomice, continuând astfel activităţile derulate în această direcţie în Oltenia de către regretatul prof. univ. Mihai Ioana.

Proiectul se realizează în parteneriat cu elevii de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, Colegiul Naţional „Elena Cuza” şi Colegiul Naţional „Carol I”, care vor avea ocazia de a explora fascinanta lume a codului genetic uman prin prelegeri specializate şi activităţi practice. Studenţii şi cercetătorii UMF Craiova şi ai Laboratorului de Genetică Medicală îi vor conduce pe liceeni într-o călătorie captivantă în lumea ADN-ului şi a eredităţii şi le vor oferi o înţelegere detaliată a temelor abordate, precum şi informaţii relevante despre bolile genetice rare. Workshopurile vor avea loc astfel: marţi, 13 februarie, de la ora 16.40, la Colegiul Naţional „Elena Cuza”, joi, 15 februarie de la ora 8.00, la Colegiul Naţional „Carol I” şi de la ora 11.30 la Colegiul „Fraţii Buzeşti”.

Pe 16 februarie, de la ora 14.00, vă invităm în Aula Magna, alături de liceeni, studenţi şi cercetători la conferinţa „Exploring the Future of Medicine: AI-Driven Learning and Cutting-Edge Technology in Genomics Education” susţinută de Daniel Salcedo (MD, MHPE), specialist în Tehnologia Educaţiei în Statele Unite ale Americii.

EURORDIS – Alianţa Europeană a Asociaţiilor de Pacienţi cu Boli Rare a stabilit ultima zi a lunii februarie ca Zi Internaţională a Bolilor Rare începând cu anul 2008, iar UMF Craiova dedică o săptămână de evenimente geneticii şi provocărilor ştiinţifice ridicate de această fascinantă zonă medicală.

Mihai IOANA (1976-2023), absolvent al Facultăţii de Medicină din Craiova (2002), a implementat şi a optimizat la UMF Craiova fluxuri complexe dedicate analizei secvenţei ADN-ului genomic şi a gradului de activare genică. Colaborarea cu medicii din diferite specialităţi a condus la crearea şi dezvoltarea băncii de ADN şi ADN complementar a Laboratorului de Genomică Umană. Începând cu anul 2005 profesorul Mihai Ioana a participat la peste 30 granturi de cercetare, structurale şi de dezvoltare a resurselor umane atât în calitate de director, beneficiar de burse, cât şi ca membru-responsabil de componenta genetică a proiectelor. Ca profesor, a coordonat disciplina de Biologie celulară şi moleculară. În cercetare, a dezvoltat şi a coordonat Laboratorul de Genomică Umană şi a înfiinţat Centrul Regional de Genetică Medicală Dolj. Ca medic în specialitatea Genetică medicală, a avut imense succese în depistarea, diagnosticarea, tratarea şi recuperarea bolnavilor cu afecţiuni genetice, devenind un reper pentru comunitatea pacienţilor din întreaga ţară.