Un articol despre efectele dăunătoare ale zgomotului enervant, din mediul înconjurător, asupra sănătății a fost publicat recent în TheScientist de doi cercetători germani lideri mondiali, Thomas Münzel și Omar Hahad. Autorii oferă o prezentare generală a subiectului în legătură cu efectele indirecte, non-auditive asupra sistemului cardiovascular, pe baza studiilor mecanice epidemiologice și experimentale.

Zgomotul este definit ca sunetul nedorit asociat cu reacții de enervare și tulburări ale somnului. În 2011, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a concluzionat că expunerea la zgomotul creat de transport, în special expunerea la zgomotul provenind de la aeronave, vehicule și trenuri, este responsabilă pentru pierderea anuală de până la 1,6 milioane de ani cumulativi de viață sănătoasă în rândul oamenilor din Europa de Vest.

Deși nu există un prag de zgomot sau o limită standard pentru a stabili riscul, este posibil ca zgomotul peste 60 decibeli să crească riscul de boli de inimă. Acest zgomot de nivel scăzut apare în conversații: sunetul unei mașini de spălat vase sau zgomotul de la o unitate de aer condiționat, de exemplu, și poate avea un efect negativ asupra comunicării, concentrării, activităților zilnice și asupra somnului, consecințe care, din nou, pot cauza enervare, stres mental și activarea sistemului nervos simpatic și ai hormonilor de stres. Se pare că efectele secundare cardiovasculare provocate de zgomot sunt mai mari la cei care au o reacție de supărare mai puternică, deoarece primesc răspunsuri de stres mai crescute comparativ cu cei care nu sunt atât de enervați.

 

 

 

Continuarea materialului pe platforma specializată Cardiologiemoderna.ro