Zeci de medici chirurgi participă, în aceste zile, la o conferinţă regională despre chirurgia minim invazivă, organizată de Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc, Colegiul Medicilor Harghita, Asociaţia Română pentru Chirurgie Endoscopică şi alte Tehnici Intervenţionale şi Clubul Român de Hernie.
Preşedintele Asociaţiei Române pentru Chirurgie Endoscopică şi alte Tehnici Intervenţionale (ARCE), conf univ dr. Dan Ulmeanu, a declarat presei, joi, la deschiderea conferinţei, că în cadrul acestui eveniment, experţii ARCE şi cei ai Clubului Român de Hernie promovează chirugia minim invazivă, dar şi cultura siguranţei pacientului şi a cadrelor medicale.
„În primul rând, astfel de evenimente demonstrează că un program care a fost lansat în cadrul Asociaţiei Române de Chirurgie Endoscopică şi alte Tehnici Intervenţionale, programul numindu-se ‘Împreună suntem ARCE’, este valid şi funcţionează. În cadrul acestui program, experţii ARCE şi, în această întâlnire, experţi ai Clubului Român de Hernie, care lucrează în parteneriat cu ARCE, sunt prezenţi în spitalul din Miercurea-Ciuc şi au fost prezenţi şi în alte spitale, pentru a promova chirurgia minim invazivă, pe de o parte, şi pentru a promova, totodată, cultura siguranţei pacientului, cultura siguranţei cadrelor medicale. Totodată, ajutăm medicii din spitale din afara Bucureştiului să implementeze sau să rafineze, să dezvolte, tehnici chirurgicale pe care şi le doresc să fie implementate sau pe care deja le cunosc, dar doresc să afle lucrurile în plus, cum s-ar putea îmbunătăţi şi cum pot promova aceste tehnici în continuare, în condiţii de siguranţă şi de eficienţă sporită. Promovăm, totodată, ghiduri de bună practică, unanim acceptate de comunitatea noastră medicală şi dorim să facem ca aceste ghiduri să devină cât mai prezente şi cât mai acceptate, inclusiv în spitalele pe care noi le vizităm”, a declarat conf. univ. dr. Dan Ulmeanu.
Acesta a mai arătat că, la capitolul siguranţa pacientului şi siguranţa personalului din blocul operator şi din spital, în general, experţii au discuţii interactive legate de siguranţa utilizării electrochirurgiei, de prevenirea incendiilor în blocul operator şi de atitudinea corectă în astfel de situaţii.
„Credem că toate acestea, puse laolaltă, nu fac decât să crească, pe de o parte, performanţa spitalului unde suntem invitaţi ca experţi, să crească performanţa directă a medicilor, să crească satisfacţia pacienţilor şi eficienţa serviciilor medicale adresate acestor pacienţi”, a spus preşedintele ARCE.
De alfel, în timpul acestui atelier regional de chirurgie, având ca temă „Abordul laparoscopic în defectele de perete abdominal”, sunt efectuate intervenţii laparoscopice de hernie, care sunt transmise live, în biblioteca spitalului, pentru participanţi.
„Partea frumoasă a acestui program este că nu stăm să ne uităm unii la alţii, ci chirurgii care activează în acest spital vor opera împreună cu experţii noştri, aşa încât, atunci când expertul pleacă, cel care a fost antrenat va şti să facă mai departe ceea ce a învăţat cu expertul. Asta este punctul foarte al acestui program. Noi nu prezentăm tehnici ex cathedra, noi ajutăm colegii să lucreze efectiv, iar pacienţii lor vor fi operaţi de ei cu ajutorul expertului nostru şi comentariile adăugate pe margine de către experţii care asistă ca moderatori, vor aduce un plus, fără îndoială, acestor manifestări directe în blocul operator”, a punctat conf. univ. dr. Dan Ulmeanu.
Acesta a mai subliniat că şi asistenţii din spital vor primi cele mai noi informaţii din domeniu, de la un expert asistent medical al Asociaţiei. „Cu această ocazie, inclusiv asistenţii, care reprezintă un element extrem de important în activitatea noastră de bloc operator şi nu numai, vor avea parte de cele mai recente informaţii şi cele mai bune, pentru ca activitatea lor să se subordoneze principiului siguranţei, atât pentru pacient cât şi pentru personal medical”, a spus preşedintele ARCE.
În deschiderea evenimentului, managerul SJU Miercurea-Ciuc, dr. Konrad Judith, a vorbit despre faptul că spitalul este preocupat permanent de creşterea calităţii actului medical şi şi-a exprimat speranţa că aceasta este prima dintr-o serie de conferinţe medicale care vor fi organizate aici.
Coordonatorul local al programului, dr. Andras Zsolt, a declarat că este în creştere numărul de operaţiilor minim invazive, iar medicii trebuie să fie cât mai bine pregătiţi, în vreme ce medicul specialist de chirurgie toracică dr. Adrian-Cristian Dobrică, a spus că, în opinia sa, este vorba de un „eveniment istoric, cel mai important organizat de SJU Miercurea-Ciuc în ultimii 15 ani.
La evenimentul de la Miercurea-Ciuc participă aproximativ 50 de chirurgi de la spitalul judeţean, dar şi colegi de-ai lor de la spitalele din Odorheiu Secuiesc şi Gheorgheni, precum şi chirurgi din judeţele Covasna, Mureş, Braşov sau Buzău. AGERPRES