Ziua_Prematurului.jpgZeci de familii cu copii născuţi prematur au venit, sâmbătă, la Spitalul Cantacuzino din Bucureşti, cu flori, pentru a le mulţumi celor care au contribuit la salvarea micuţilor veniţi pe lume mai devreme. Organizaţia „Salvaţi Copiii” şi colectivul Spitalului Clinic „Dr. I. Cantacuzino” au organizat, cu ocazia Zilei Prematurului, o întâlnire între medicii Secţiei de Neonatologie şi peste 50 de copii născuţi prematur în perioada 2009 – 2015.

„Mulţumim lui Dumnezeu pentru că am avut şansa şi norocul să decurgă totul foarte bine. Fiecare minut, fiecare secundă este pentru noi o provocare. Eu nu pot să îmi imaginez cum este viaţa cu un copil. Mi se pare că viaţa cu un singur copil ar fi extrem de uşoară. Eu m-am obişnuit cu greul, greul la mine înseamnă ceva frumos, de când au apărut ei înseamnă ceva frumos”, au declarat părinţii unor cvadrupleţi, salvaţi cu ajutorul personalului Spitalului Cantacuzino.

Adrian Sorin Crăciun, medic-şef al Secţiei nou-născuţi de la Spitalul Cantacuzino, a vorbit despre sentimentul pe care îl are atunci când salvează vieţile micuţilor.

„E fantastic! Vă daţi seama – toţi aceşti copii au fost între viaţă şi moarte, au fost nişte gâgâlici mici la care am tras… niciodată nu mi-am pierdut speranţa, erau mici, foarte mici şi mă uitam acum la ei, sunt copii ca toţi copiii. Aceşti patru copii pe care îi vedeţi aici au avut între 1.100 şi 1.400 de grame şi sunt la fel ca ceilalţi acum. Am avut de 600 de grame, de 700 de grame, nu contează greutatea, viaţa… viaţa bate filmul. Merită să tragi pentru ea, această zi este o sărbătoare a noastră pentru că ne arată că trebuie să tragem în continuare. Oricât de mici ar fi şansele, oricât de mic ar fi copilul, trebuie să tragi, pentru că uite ce iese – ies copii ca toţi copiii”, a povestit medicul.

El a făcut referire şi la unul dintre cazurile care l-au marcat cel mai mult în cariera sa.
„Poate cel mai greu caz a fost acum 15 ani, am avut doi gemeni de 1.000 de grame şi amândoi făceau crize de apnee – uitau să respire şi aveam un singur aparat de ventilaţie şi nu ştiam pe care să-l pun la aparat. Am chemat mama şi i-am spus: ‘am un ventilator şi doi copii, nu ştiu pe care să-l pun’. Mama era să leşine, eu… era şi eu să leşin, dar nu puteam să leşin! Până la urmă au scăpat amândoi, dar a fost greu… e foarte greu. A fost cel mai greu moment al vieţii, pentru că a trebuit să aleg între doi, până la urmă au scăpat amândoi, dar sunt decizii pe care n-ar trebui să le iei, n-ar trebui să existe restricţii, n-ar trebui să lipsească ventilatoare, incubatoare, trebuie să ai tot ce-ţi trebuie, să nu-ţi pui problema ‘ăluia îi dau, altuia nu-i dau'”, a explicat Adrian Crăciun.

El a adus în discuţie şi problemele cu care se confruntă în spital şi deficienţele din sistemul medical românesc. „Acum spitalul are tot ce-i trebuie, din păcate n-are suficiente locuri, noi încercăm acum să ne extindem secţia de terapie intensivă, care are nouă locuri, şi de fapt intră 12 copii, încercăm să obţinem până la 15 locuri, pentru că cerinţa este mare. Ne mai trebuie locuri, ne mai trebuie oameni, ne mai trebuie multe, dar mergem înainte, pentru că avem de ce trage. Problema cu personalul este o mare problemă, din păcate în România, din cauza condiţiilor, lumea fuge de sistemul medical şi pleacă în străinătate, pleacă în privat, nu pot să-i condamn, fiecare decide pentru el, dar, dacă nu se iau măsuri, în curând va fi greu, foarte-foarte greu”, a arătat medicul.

Adrian Crăciun s-a arătat totuşi optimist în ceea ce priveşte secţia pe care o conduce.
„Eu am avut noroc la mine în maternitate că am avut un colectiv fantastic şi n-am pierdut prea mulţi, în cinci ani a plecat o singură doctoriţă şi vreo trei asistente, dar în alte părţi n-a fost la fel şi e foarte greu să formezi un om de terapie intensivă, că e doctor, că e asistentă”, a mai spus Crăciun.
Cel mai mic bebeluş prematur îngrijit la Maternitatea Cantacuzino – o fetiţă din Bucureşti – a avut 600 de grame şi s-a născut la doar 24 de săptămâni de sarcină. Cea mică este acum un copil normal şi sănătos, a împlinit de curând 2 ani şi a fost prezenta sâmbătă la eveniment.

Un alt caz special este cel al cvadrupleţilor născuţi prematur în decembrie 2015. Acum au 9 luni şi au venit din Piteşti, împreună cu părinţii lor, la petrecerea organizată la maternitate. AGERPRES