Workshop de educație nutrițională coordonat de Iulia Margasoiu, Nutriționist dietetician

Workshop de educație nutrițională coordonat de Iulia Margasoiu, Nutriționist dietetician

La începutul lunii august peste 100 de copii au participat la prima tabără organizată de Şcoala Gimnazială „Profesor Mihai Dumitriu” din Valea Lupului, Iaşi, iar in cadrul taberei s-a susținut și un workshop de educație nutrițională.

Workshop-ul a fost coordonat de doamna Iulia Margasoiu, Nutriționist dietetician și bioinginer medical.

„A fost o adevărată provocare să coordonez workshop-ul de educație nutrițională pentru cei 100 de copii aflați în tabăra de vară a Şcolii Gimnaziale „Profesor Mihai Dumitriu” din Valea Lupului, Iaşi. 

Pe parcursul întâlnirii noastre, am derulat activități interactive de învățare a cunoștințelor nutriționale de bază. Spre exemplu, cei mici au învațat să diferențieze obiceiurile sănătoase de  cele nesănătoase și să realizeze practic o farfurie echilibrată. Le-am testat și corectat cunoștințele nutriționale, astfel încât să rămână cu informații utile, cu aplicabilitate pe termen lung.

Am fost foarte bucuroasă pentru că i-am văzut interesați de subiectele abordate. Deși activitățile au durat 2 ore, toți copiii au colaborat extrem de bine pe tot parcursul acestuia, mărindu-și bagajul de informații prin joc și lucru în echipă.

Pentru prima serie de copii care au participat la workshop, lucrurile au stat mai bine în comparație cu cei de la clasa a 8-a. Unul dintre elevi a insistat să îmi explice cât de gustoasă este mâncarea de tip fast-food. Împreună cu 75 de copii, am reinterpretat rețetele alimentelor fast-food și am găsit alternative sănătoase.  Astfel, am construit împreună un burger sănătos, care să corespundă recomandărilor nutriționale.

Miza a fost mare pentru elevi, având în vedere că activitățile au fost evaluate, iar notele convertite în „monede de aur”. Sper din suflet ca informațiile să reprezinte „aur” și pentru sănătatea lor”, a declarat Iulia Margașoiu pentru platforma specializată Despreobezitate.ro.

În cadrul întâlnirii s-a discutat cu cei mici și despre obiceiurile lor actuale legate de stilul de viață. Din păcate, acestea sunt îngrijorătoare. Menținute pe termen lung, se pot asocia cu riscuri pentru sănătate.

Spre exemplu, dintre cei 25 de copii de clasa a VIII-a: 

  • Majoritatea sar peste micul dejun, având prima masă la ora 12. Doar 7 din cei 25 de copii iau micul dejun regulat.
  • Majoritatea sunt sedentari și doar 3 își monitorizează nivelul de activitate fizică.
  • Cei mai mulți dintre ei nu se hidratează suficient
  • Mai mult de jumătate dorm sub 7 ore pe noapte, ora de culcare fiind 3 sau 4 dimineața.

Pentru această grupă de vârstă se recomandă: 

  • 8-10 ore de somn – Odihna este esențială pentru susținerea capacității de învățare și concentrării.
  • 8-11 pahare de apă – nu se utilizează sucuri pentru hidratare.
  • 60 de minute de activitate fizică de intensitate moderată-viguroasă zilnic, de tip aerobic (alergat,  fotbal sau alte sporturi). Activitatea fizică trebuie să includă și exerciții pentru întărirea sistemului osos și musculaturii, cum ar fi săritul corzii, urcatul scărilor și exerciții de gimnastică. Sportul de anduranță poate fi început încă de la vârsta de 4 ani.
  • 3 mese principale și 2-3 gustări sănătoase, luate la 2 ore distanță de mesele principale. Dieta trebuie să fie variată, bogată în legume și fructe. Micul dejun furnizează energie pentru prima parte a zilei, așa că nu trebuie exclus din meniul zilnic.

„Încurajez părinții să lucreze cu juniorii lor pentru punerea în practică a recomandărilor. În copilărie, obiceiurile stilului de viață se învață în familie”.

„Îi mulțumesc doamnei director Petronela Petrea pentru invitație si cadrelor didactice pentru ajutor privind organizarea și buna desfășurare a workshop-ului. De asemenea, le mulțumesc elevilor, pentru că au „îmbrățișat” atât de bine toate informațiile primite și pentru că m-au făcut să realizez, din nou, cât de mult iubesc meseria de nutriționist-dietetician”, a conchis nustriționistul.

Informații utile puteți găsi  pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/ (Centrul de Nutriție Clinică) sau  pe https://www.facebook.com/ (Gall Medical Center), unde nutriționistul oferă consultații.

Infografic

Interviu

Preventie

CALENDAR EVENIMENTE

Eventsmax