Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Răzvan Vulcănescu, a declarat, marţi, că CNAS vrea să continue dezvoltarea programului naţional de oncologie.

„În România, CNAS alături de MS se află în prima linie de luptă împotriva cancerului. (…) Derulăm programul naţional de oncologie şi alături de programul naţional de oncologie de ceva vreme încercăm să completăm ceea ce se realizează pe program cu ceea ce se face prin derularea contractelor de cost-volum, cost-volum-rezultat şi asigurarea tratamentelor de ultimă generaţie disponibile ca urmare a semnării acestor contracte cu deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a acestor medicamente. (…) În cursul anului trecut au fost semnate 13 astfel de contracte cost-volum, în luna decembrie s-a finalizat negocierea, s-au semnat contractele şi urmează să intre în vigoare pentru încă patru medicamente, toate din aceste 17 sunt pe domeniul oncologic. (…) Pentru a încerca să răspundem cât mai bine necesităţilor pacienţilor oncologici ne dorim să continuăm dezvoltarea acestui program naţional”, a spus Vulcănescu, prezent la un simpozion prilejuit de Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului.

El a menţionat că finanţarea programului a crescut.

„În acest an, numărul estimat de bolnavi pe care-i tratează CNAS în cadrul programului de oncologie este de peste 130.000, iar finanţarea programului a crescut, ne aflăm în acest an la valoarea de circa 1,5 miliarde de lei”, a precizat Vulcănescu.

Potrivit acestuia, la sfârşitul anului 2016 s-au introdus două noi subprograme vizând diagnosticul genetic al tumorilor solide maligne, respectiv diagnosticul şi monitorizarea bolii minime reziduale a bolnavilor cu leucemii acute.

„În ceea ce priveşte contractele cost-volum, domeniile pe care am încercat să le acoperim – încercăm să ne încadrăm şi în bugetul aprobat ca şi limită pentru negocierea acestor contracte – targhetează cancerele care afectează domenii precum prostata, cancer pulmonar, mamar, melanom, (…) renal, gastric şi evident că lista ne dorim să o avem în vedere să o extindem în perioada următoare, cu atât mai mult cu cât am reuşit să obţinem o creştere a sumelor alocate pentru negocierile pe acest tip de contract de 20% în acest an faţă de anul trecut”, a afirmat Vulcănescu.

El a spus că a cerut o analiză a principalelor afecţiuni pentru care pacienţii beneficiază de tratament în străinătate.

„Am solicitat o analiză a principalelor afecţiuni pentru care pacienţii solicită şi beneficiază de tratament în baza formularelor europene în străinătate şi am avut o discuţie deja cu doamna ministru, pentru că dorim să-i înaintăm această listă şi să avem în vedere împreună o construcţie care să ducă la premisele tratării pacienţilor în cadrul ţării noastre la aceleaşi standarde cu cele pentru care pleacă şi se adresează la spitale din Europa. Tot pentru a încerca să reducem numărul de drumuri pe care pacienţii cu diagnostic oncologic confirmat în programul naţional de oncologie trebuie să le facă pentru a se trata, în noul proiect al contractului-cadru am prevăzut că aceştia se pot adresa direct, fără a mai fi nevoie de bilet de trimitere sau internare pentru spitalizare continuă”, a declarat preşedintele CNAS.

Totodată, el a adăugat că s-a aşteptat noul buget pe 2018 pentru a iniţia procedura de tratament fără interferon.

„CNAS asigură tratamente şi pentru alte afecţiuni care netratate ar putea duce la dezvoltarea de afecţiuni oncologice, cum ar fi de exemplu hepatitele şi pentru că s-a manifestat temere referitor la viitorul tratament fără interferon aş vrea să vă asigur că sunt făcute deja toate demersurile. Am aşteptat noul buget pentru 2018 pentru a iniţia procedura pentru al treilea an de contractare a tratamentului de interferon free”, a susţinut Vulcănescu. AGERPRES