Declară Nicoleta COŞARCA, managerul Spitalului Judeţean de urgenţă Alba Iulia, în interviul acordat portalului www.MedicalManager.ro.
Domnia sa explică care au fost priorităţile începutului de mandat ca manager al celui mai mare spital din judeţul Alba, care sunt soluţiile avute în vedere pentru păstrarea în spital a celor mai buni medici, pentru creşterea gradului de confort asigurat pacienţilor şi pentru înnoirea continuă a aparaturii medicale.
– Doamnă Manager Nicoleta COŞARCA, cum aţi reuşit în acest an, de la începutul mandatului dumneavoastra managerial, să menţineţi starea de normalitate în activitatea Spitalului Judeţean de urgenţă Alba Iulia, având în vedere turbulenţele economice suferite de economia românească şi de sistemul sanitar în special?
– Am încheiat contractul de management în 3 februarie 2011, deci sunt manager la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia de patru luni. În primă fază a fost nevoie de organizarea unui concurs care viza formarea unei noi echipe, a unui comitet director, proces care a durat două luni. În această perioadă a trebuit să mă descurc aproape singură, dar am luat lucrurile pe îndelete. Am o experienţă de 24 de ani lucraţi în sănătate. Am ocupat poziţia de contabil şef în Direcţia de Sănătate Publică, în Centrul de Transfuzie şi acum, de 10 ani în SJU Alba Iulia.
În cele patru luni de când am demarat activitatea, am considerat prioritară formarea echipei manageriale cu care să duc la îndeplinire obiectivele propuse. În prima lună, pot spune că a fost mai greu, dar după ce mi-am format echipa şi am văzut că avem cam aceleaşi ţinte şi putem colabora, că scopurile noastre constau în îmbunătăţirea serviciilor medicale şi creşterea gradul de satisfacţie al pacientului, mi-am dat seama că o să reuşim.
– Consideraţi că trecerea unităţilor medicale în administrarea autorităţilor locale este un lucru pozitiv? Pe dumneavoastră cum v-a afectat acestă schimbare?
– Trecerea spitalelor în subordinea administraţie locale este primă măsura importantă în procesul de descentralizare. Această măsură crează premisele unei reforme structurale în domeniul medical, prin aplicarea principiului solidarităţii. Se va realiza o mai bună administrare şi se vor lua decizii mai bune, în concordanţă directă cu nevoile comunităţii.
Colaborarea administraţiei locale cu echipa managerială a spitalului creează oportunitatea de a veni în sprijinul nevoilor reale ale cetăţenilor din zona deservită de instituţie. Investiţiile, atât ca resurse umane, cât şi ca aparatură medicală, vor fi făcute în raport cu patologia predilecţiei ca zonă, cu incidenţele acţiunilor sale specifice.
– Există soluţii speciale pe care să le aplicaţi pentru a contracara intenţia medicilor şi a cadrelor medicale din spital de a pleca să profeseze în străinătate, pentru venituri mai mari?
– Nu sunt soluţii speciale care să fie aplicate pentru a contracara intenţia cadrelor medicale din spital de a pleca să profeseze în străinătate. Fiecare este liber să opteze pentru un loc de muncă oriunde consideră că îşi găseşte un mediu adecvat. Doresc însă ca, în cadrul SJU Alba Iulia, să avem o colaborare reală între echipa administrativă şi echipa medicală. Doar împreună vom identifica soluţii pentru o mai bună calitate a serviciilor şi implicit, un mediu de activitate mai bun pentru cadrele medicale.
Ne confruntăm şi noi, în special la unitatea de primire urgenţe cu cereri de plecare. Eu sper să contracarăm acest fenomen pe de o parte încercând să îi convingem de ţinta scopurilor noastre, pe de altă parte recrutând noi personalul medical prin participarea la târgurile de joburi. Încercăm să recrutăm din rezidenţiat şi să le promitem un factor pozitiv: stabilitatea. În acest sens am obţinut gradul trei, cu toate că ne-am fi dorit gradul doi, dar, chiar dacă trebuie să mai lucrăm pentru acest lucru, suntem cel mai bun spital din judeţ. În acest context le putem oferi stabilitate şi o încadrare în condiţii decente raportate la România.
– Ce proiecte aveţi pentru 2011 în vederea modernizării bazei medicale şi pentru dezvoltarea unor proiecte de cercetare proprii?
– Acum suntem în faza de finalizare a capitolului de cercetare, deoarece acesta a fost unul dintre motivele care ne-au depunctat în procesul de a accede la grupa a II-a. Avem o secţie de oncologie foarte bine pusă la punct cu profesionişti, cu adresabilitate şi extrajudeţeană. Pe linia de cercetare vom merge cu cele trei specialităţi: cardiologia, diabetul şi oncologia.
În ceea ce priveşte dotarea cu aparatură medicală avem în proiect achiziţionarea unui RMN în leasing (5 ani), deci prin eforturi proprii, şi a unui bronhoscop, pentru a scuti drumul pacienţilor la Cluj, dar şi pentru a micşora timpul de răspuns a investigaţiei, diagnosticarea fiind astfel mai rapidă şi mai riguroasă. Acestea sunt proiectele imediate în care avem susţinerea Consiliului Judeţean Alba. Vom fi unici în ţară cu astfel de achiziţii.
– Ce fonduri şi soluţii aveţi la dispoziţie pentru dezvoltarea unor proiecte de cercetare proprii?
– Fonduri nu prea avem, dar prin contractele pe care le încheiem există un parteneriat care nu implică foarte multe investiţii din partea noastră. Deci facem totul cu bani puţini, dar nu în detrimentul calităţii, în aşa fel încât, banii pe care îi avem să îi direcţionăm spre materiale sanitare şi medicamente. Încă mai sunt pacienţi care îşi achiziţionează cu bani proprii medicamentele mai scumpe, dar în fiecare lună majorăm bugetul alocat pe medicamente, în aşa fel încât să ajungem în cel mai scurt timp în ziua în care, pacienţii nu îşi vor mai cumpăra singuri medicamente. Intenţia mea este să punem pacienţii pe primul loc şi să creez colegilor mei condiţii cât mai bune pentru desfăşurarea actului medical.
– Care este proiectul cel mai important pe care aţi dori să-l vedeţi finalizat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia pe parcursul mandatului dvs. managerial?
– Proiectul cel mai important este reprezentat de reabilitarea şi mutarea secţiei de oncologie. Avem aprobare finanţată de la Ministerul Sănătăţii şi suntem în faza de a trece la licitaţie pentru execuţie. Vom avea una dintre cele mai moderne secţii de oncologie. Ministerul Sănătăţii şi Consiliul Judeţean Alba participă în mod direct la susţinerea acestui proiect. Sperăm că, cel târziu în martie 2012 să fie pusă în funcţiune nouă secţie de oncologie.