Premierul Florin Cîţu nu a discutat aproape niciodată cu Ministerul Sănătăţii şi s-a transformat „în primul epidemiolog al ţării”, a declarat vineri fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu, adăugând că s-a înşelat atunci când a crezut că „epoca epoleţilor a trecut”.
„Am avut o investigaţie a unui Corp de control, culmea, a premierului României, România, ţară care şi-a asumat un anumit nivel de transparenţă. (…) Ne-am pomenit cu un Corp de control, care a aruncat în spaţiul public acuzaţii neîntâlnite de altfel în lumea civilizată. (…) Cred că am greşit în anumite aspecte şi cred că atunci când m-am aşteptat la o anumită decenţă în vremuri în care oameni mor în fiecare zi, în vremuri de pandemie, când m-am aşteptat la decenţă din partea multor politicieni sau din partea unei părţi a presei, cred că am greşit. Am crezut, de asemenea, ca premierul numit de o coaliţie în care s-au stabilit reguli clare nu va folosi forţa pe care i-am dat-o pentru raţiuni care ţin mai degrabă de cariera sa politică, aşa cum chiar dânsul s-a exprimat. (…) Am crezut, de asemenea, că am ieşit din epoca epoleţilor, a specialilor, a privilegiilor nemăsurate. M-am înşelat, cred mai avem ceva drum până acolo, dar sunt sigur şi suntem siguri că acesta este drumul”, a afirmat Voiculescu, într-o conferinţă de presă susţinută la Parlament.
Vlad Voiculescu a susţinut că demiterea sa din funcţie şi a Andreei Moldovan reprezintă „o mizerie” din partea premierului Florin Cîţu.
„Consider ceea ce a făcut Florin Cîţu o mizerie şi un lucru complet inadecvat, în special în plină pandemie, în special cu ministrul Sănătăţii, în special cu Andreea Moldovan, în special cu această echipă în această coaliţie. Consider nu doar inadecvat, ci şi neetic şi politic mizerabil”, a precizat fostul ministru.
El a arătat că, „dacă deranjezi un anumit sistem de privilegii”, sistemul va acţiona împotriva ta cu tot ce are şi a adăugat că România are nevoie de politicieni care să acţioneze în interesul oamenilor.
„Semnalul este pentru un om din administraţia publică sau, dacă vreţi, din sistemul de sănătate, semnalul este că, dacă vrei să aperi interesul public, dacă vrei transparenţă, dacă vrei să oferi informaţii publice, trebuie să te temi, pentru că, dacă deranjezi, dacă deranjezi pe cine nu trebuie, dacă deranjezi un anumit sistem de privilegii, atunci sistemul va acţiona împotriva ta, cu tot ce are. Deschiderea şcolilor este un succes al acestui Guvern, dar dintr-un efort comun s-a transformat într-o pasare continuă a vinei către Ministerul Sănătăţii, a vinei pentru că un lucru sau altul nu ar fi mers perfect. Gestionarea pandemiei, aşa cum s-a petrecut în ultimele luni, a avut parte de câteva episoade pe care publicul cred că a realizat mai puţin, premierul României discutând aproape niciodată cu Ministerul Sănătăţii, premierul României lansând targeturi, lansând ţinte fără să discute cu nimeni, premierul României transformându-se în primul epidemiolog al ţării, premierul României vorbind despre lucruri care nu le cunoştea, despre lucruri pe care nu s-a sfătuit cu nimeni din toată structura Ministerului Sănătăţii, nici cu comisiile de specialitate, nici cu experţi”, a susţinut Voiculescu.
El a acuzat, în context, că „fiecare accident din sistemul sanitar a fost manipulat, a fost folosit politic de către opoziţie – lucru firesc”.
„Ce este nefiresc este ca parteneri de coaliţie să folosească accidente sau moduri mai puţin perfecte de a aborda o situaţie precum a celei de la ‘Foişor’, respectiv de la ‘Babeş’, lucruri care, de altfel, nu ţineau de Ministerul Sănătăţii, au fost folosite în Ministerul Sănătăţii. Şi când spun că nu ţineau de Ministerul Sănătăţii, spun că responsabilitatea clară, de exemplu, pentru evacuarea de la ‘Foişor’ era în sarcina altcuiva. Lucrurile astea le-am lăsat să treacă şi cred că am greşit, le-am lăsat să treacă, pentru că m-am gândit că, într-un guvern de coaliţie, există totuşi nişte limite. Se pare că acele limite există doar pentru oamenii de bună credinţă şi aceste limite au existat doar pentru o parte dintre noi. În final ne-am pomenit cu un premier care îşi bate joc de munca unei echipe, pe care n-a construit-o, pe care n-a cunoscut-o şi pe care şi-a permis să o „ievalueze” exact ca Tudorel Toader acum câţiva ani. Proiectele la care am lucrat în această perioadă nu sunt puţine”, a afirmat Voiculescu.
Referindu-se la o serie de proiecte realizate, fostul ministru a precizat că alocarea financiară pentru componenta de sănătate din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a crescut de la 1,8 miliarde la 3,4 miliarde de euro.
El a mai susţinut că îi „este teamă pentru oamenii din ţara asta, pentru cei care au nevoie de ajutor”, dar şi „pentru cei din sistem care aşteptau o schimbare de multă vreme”.
„Am preluat un sistem al sănătăţii în colaps”, a adăugat fostul ministru. AGERPRES