Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a declarat, vineri, că mandatul său la MS a fost unul de „113 zile de ciocniri de mentalităţi”.

 

„Mandatul meu s-a încheiat acum două zile şi asta a pus punct unui şir de 113 zile. 113 zile de mandat şi 113 zile, dacă vreţi, de ciocniri între mentalităţi. Nu cred că este nimic nou. Şi acesta este şi motivul pentru care mulţi dintre noi am intrat în politică, nu pentru a schimba doar lucruri punctuale, ci pentru a încerca să schimbăm şi lucrurile mai mari şi anume mentalităţile. La asta se reduce totul mai devreme sau mai târziu. Sunt aici să vă spun – şi m-am gândit mult care să fie abordarea – aş prefera să fiu cât se poate de sincer şi să vă spun că în continuare mi-e teamă pentru oamenii din ţara asta, pentru cei care au nevoie de ajutor, pentru cei care sunt văzuţi de politicieni pur şi simplu ca electorat. Îmi e teamă pentru oamenii buni din sistem, de asemenea, cei care aşteptau o schimbare de multă vreme, cei care au văzut în ceea ce s-a întâmplat zilele astea realitatea, şi anume că dacă superi prea tare sistemul, atunci nici nu mai are nevoie de argumente pentru a te elimina”, a spus Voiculescu într-o conferinţă de presă la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că vulnerabilităţile de la nivelul instituţiilor centrale şi din teritoriu sunt „înfricoşătoare”, pentru că ele vorbesc despre neputinţa coordonării şi a unui sistem de a servi cetăţenii.

„Aceste vulnerabilităţi nu sunt personale, nu sunt ale unui ministru sau ale altuia, aceste vulnerabilităţi sunt ale unui sistem. Ai nevoie de timp, ai nevoie de oameni şi ai nevoie de procese, ai nevoie de o anumită mentalitate şi de o anumită abordare ca să schimbi lucrurile. Ai nevoie de oameni precum doctor Andreea Moldovan, ai nevoie de oameni precum aproape fiecare dintre cei pe care i-aţi văzut pe pagina ministerului, nu de puţine ori fiind criticaţi, fiind ironizaţi drept consilierii onorifici, de parcă venirea într-o echipă şi punerea umărului la o schimbare (…) ar fi ceva altfel decât de laudă. Am preluat un minister al Sănătăţii în colaps, şi-mi măsor bine cuvintele. (…) Problema statului român, în sănătate şi în orice alt domeniu, în continuare rămâne capacitatea extrem de limitată a instituţiilor sale”, a mai afirmat Voiculescu. AGERPRES