Vlad Mixich, expert în politici de sănătate, atrage atenţia că impactul pandemiei asupra sistemului medical este incredibil. Acesta citează studiul Observatorului Român de Sănătate, care arată că peste 50% dintre bolnavii cronici din România spun că afecțiunea de care suferă s-a agravat în timpul pandemiei.

Vlad Mixich spune că “este posibil să intrăm în scenariul în care peste câteva luni, când vom trage linie, să constatăm că avem mai multe victime ale pandemiei de coronavirus printre bolnavii cronici decât printre cei care chiar au avut COVID”.

„Avem o prăbușire incredibilă la nivel național a spitalizărilor: cu 48% mai puține în martie – august 2020 decât în perioada similară din 2019.
Pentru boli unde numărul cazurilor rămâne destul de constant de la un an la altul vedem din nou niște cifre uluitoare:
‼️ numărul internărilor pentru bolnavii de HIV a scăzut cu 80% (!!!) în ultimele șase luni față de perioada similară din anul precedent; scăderi dramatice și pentru pacienții cu TBC (-50%), cu diabet (-67%) sau cu scleroză multiplă (-57%);
‼️ la Fundeni de exemplu s-au făcut în ultimele șase luni cu 35% mai puține intervenții chirurgicale la bolnavii de cancer decât anul trecut, iar la nivel național numărul de internări pentru cancer practic s-a înjumătățit.
Ce se întâmplă cu toți acești bolnavi care nu sunt tratați, nu sunt operați, nu găsesc medicamentele necesare? Nu știm. Și, din păcate, boala cronică nu se oprește de la sine, așa ca prin minune.
‼️ Peste jumătate dintre bolnavii cronici și peste trei sferturi dintre medicii de familie cărora le-am adresat întrebări (vorbim de aproape 500 de oameni) spun că pandemia COVID a influențat negativ accesul lor la servicii medicale.
 Vlad Mixich zice că: „pandemia de coronavirus este un maraton, nu un sprint. Și ca la maraton, dacă ai grijă doar de mușchi dar uiți să te hidratezi suficient, la un moment dat vei claca. Îngrijirile bune pentru pacienții cu COVID sunt mușchii, dar cele pentru bolnavii cronici sunt hidratarea.”
Expertul atrage atentia, la final, că poți muri în România din cauza pandemiei și fără să ai COVID-19.