Ideea înființării Asociației pentru Prevenirea și Controlul Infecțiilor (APCI) a apărut în urmă cu aproximativ 2 ani, când mai mulți specialiști în prevenirea și controlul infecțiilor, aflați la o conferință în străinătate, și-au împărtășit experiențele, provocările cotidiene, opiniile, ideile privind modul în care ar trebui să se facă prevenția infecțiilor asociate asistenței medicale în România.

„Ne gândeam cum am putea împărtăși și disemina cât mai bine informațiile acumulate, astfel încât acestea să ajungă cât mai facil la colegii de breaslă și bineințeles la cei implicați în activitățile de îngrijire medicală. Ajunsesem la concluzia că nu este suficient să coagulăm doar specialiștii epidemiologi în acest proiect ci avem nevoie de toți „actorii” implicați în prevenirea și controlul infecțiilor: medici, asistenți medicali, infirmiere, personal de curățenie, personal tehnic, manageri de spitale, pacienți, etc. Simțeam că se poate mai mult, mai bine și mai unitar decât se făcea până în prezent”, spune dr. Sergiu Sîngeorzan, președintele APCI.

Asociația a prins contur în primăvara lui 2019, avându-i ca membrii fondatori pe as. Ramona Marincaș (Satu-Mare – vicepreședinte), dr. Diana Stoica (Focșani – secretar), Delia Marcon (Cluj Napoca – cenzor), dr. Alexandru Coman (Cluj Napoca – vicepreședinte) și dr. Sergiu Sîngeorzan (Miercurea Ciuc –  președinte).  Pe lângă cei menționați, trebuie amintiți și ceilalți colegi inițiatori ai proiectului, din formula inițială: dr. Andreea Moldovan (Brașov), dr. Ada Gordea (Brașov), dr. Anca Hnatiuc (Oradea),  as. Ioan Cotoară (Brașov) și dr. Ștefan Bercea (Botoșani).

Nevoia de cunoaștere, dorința de interrelaționare, de comunicare, de îmbunătățire a cunoștințelor și de coagulare într-o rețea de specialiști au fost elementele esențiale care au dus la înființarea APCI.  Moto-ul APCI este „Împreună pentru o prevenție mai bună”, dorind să sublinieze faptul că atunci când există colaborare atât pe verticală cât și pe orizontală între toate categoriile profesionale și toate departamentele unei unități sanitare, rezultatele vor fi net superioare.

 

Principalele obiective APCI:

  • să formeze și să informeze personalul medical și publicul privind agenda de prevenție a infecțiilor la nivel local, ractice și international
  • să influențeze și să promoveze baza de date privind practica corectă a prevenirii infecțiilor, adoptată universal
  • să fie organizația aleasă de toți cei implicați în prevenirea infecțiilor
  • să promoveze diseminarea în unitățile sanitare a practicilor de prevenire a infecțiilor prin formatori interni
  • să promoveze și să susțină dezvoltarea și implementarea domeniului de cercetare științifică în prevenirea infecțiilor ca parte a siguranței pacientului
  • să definească, dezvolte și susțină competențele personalului medical care desfășoară activități în domeniul prevenirii infecțiilor
  • să contribuie la implementarea armonizării bunelor ractice și a tehnicilor de îngrijire acordate pacienților, cu scopul de a preveni infecțiile asociate asistenței medicale (IAAM), prin elaborarea de modele de ghiduri și protocoale de îngrijiri

Toate aceste obiective converg spre viziunea APCI și anume ca nici o persoană să nu sufere de pe urma unei infecții care ar putea fi prevenită.

 

„Domeniul prevenirii și controlului infecțiilor asociate asistenței medicale este pe o pantă ascendentă, pozitivă”

Despre epidemiologi și cei implicați în lupta cu infecțiile nosocomiale apar de obicei știri în momentul în care ceva nu funcționează. Au început însă în ultimii ani să pătrundă și ceva știri bune, informații despre initiative de educație și prevenție, întâlniri ale specialiștilor.

Infecțiile nosocomiale nu sunt ceva nou în domeniul medical, ele existând încă de când au început să se ofere primele îngrijiri medicale pacienților. Acest lucru este valabil inclusiv în România. Nu e ceva nou. Dar din păcate, la noi trebuie să se întâmple lucruri groaznice, gen dezastrul din Colectiv sau povestea dezinfectanților Hexipharma ca să ajungem să discutăm despre aceste infecții asociate asistenței medicale. Aș putea spune că ”reflectorul mass-media” a fost ațintit asupra epidemiologiei de spital în urma acestor momente tragice”, susține dr. Sergiu Sîngeorzan.

În opinia sa, această scoatere din anonimat a infecțiilor nosocomiale, care existau și până acum, și a atenției primite de acestea, au ”răscolit jarul”, rezultatul fiind o creștere a evenimentelor științifice și dezbaterilor pe tema infecțiilor nosocomiale, lumea începând să conștientizeze rolul cât și importanța epidemiologului de spital. Acest moment a coincis și cu apariția acreditării spitalelor care la rândul ei a avut un rol de semnal de alarmă privind modul realizării supravegherii, prevenirii și controlului infecțiilor nosocomiale.

„Consider că domeniul epidemiologiei și mai ales cel al prevenirii și controlului infecțiilor asociate asistenței medicale a luat-o pe o pantă ascendentă, pozitivă. Conștientizarea problemelor existente cât și asumarea acestora sunt, din punctul meu de vedere, sunt cei mai importanți pași pe care o unitate sanitară sau o persoană îi poate face pe acest drum al prevenției. Acești pași începem să-i facem acum iar pentru succesul lor e nevoie de noi toți. De aceea, îi rog pe toți cei care citesc acest articol să înțeleagă că epidemiologul din spital cât și serviciul din care face parte, este partenerul lor în livrarea unor servicii medicale de calitate. Este acolo să-i ajute nu să le bage bețe în roate, nu să-i denigreze sau să-i arate cu degetul, practică des întânită la noi din păcate. Poate că mai avem de învățat la partea de comunicare, la partea de livrare a mesajelor noastre, și se poate că uneori suntem mai autoritari (când nu avem încotro), dar scopul nostru trebuie să fie comun și țintit pe un singur obiectiv: pacientul!”, mai spune președintele APCI.

Acesta afirmă că nenumărați colegi clinicieni au început „să se aplece” mai mult asupra măsurilor de prevenire și control a infecțiilor, fapt confirmă că direcția este cea bună. În acest tablou APCI dorește să aibă rolul de coagulant în rândul maselor, punând la dispoziția acestora informațiile, uneltele și cunoștințele specialiștilor care o compun.

 

Conferința APCI 2019: 18-19 octombrie, Cluj Napoca

APCI este prima asociație de profil la nivel mondial afiliată Infection Prevention Society, una dintre cele mai prestigioase și mari asociații de prevenire a infecțiilor din Marea Britanie dar și din lume. Până în momentul de față, Asociația pentru Prevenirea și Controlul Infecțiilor, a reușit să strângă un număr de 162 cereri de membru APCI din care 92 sunt deja membrii cu drepturi depline.

Începând de anul acesta, Simpozionul Prevenirea Infecțiilor Focșani (SPIF) a intrat sub tutela APCI, acesta fiind și evenimentul în care asociația și-a deschis oficial porțile celor care doresc să devină membrii, prin lansarea la apă a site-ului www.apci.ro

Calitatea de membru în asociație o poate dobândi orice persoană care se identifică sau prezintă compatibilitate cu scopul Asociației pentru Prevenirea și Controlul Infecțiilor, indiferent de categoria profesională și specialitate. După înscriere (care constra în completarea formularului de înregistrare și achitarea taxei de membru), fiecare va primi un card de membru APCI cu ajutorul căruia va beneficia de diversele avantaje pe care acesta le va oferii. Privind studenții, dorim să le amintim că aceștia pot deveni membrii Student APCI doar prin simpla completare a formularului de înregistrare, fără a plăti taxa de membru în schimbul a unei munci de voluntariat (certificată ulterior printr-o diplomă de voluntar).

APCI pregătește în perioada 18-19 octombrie 2019, la Cluj Napoca, ediția inaugurală a Conferinței APCI Prevenirea Infecțiilor cu tema “Abordarea prezentului pentru modelarea viitorului„, eveniment care se va bucura de participarea și susținerea Infection Prevention Society (IPS) din Marea Britanie. Scopul conferinței este acela de a reuni specialiștii în prevenirea infecțiilor și de a aborda cele mai actuale subiecte din domeniu, astfel încât împreună să contureze un viitor mai bun prevenției în România. Conferința APCI oferă ocazia de a întâlni experți din domeniul prevenirii infecțiilor, atât din țară cât și din străinătate, coturând astfel cadrul perfect pentru comunicare și interconectare.

Ca planuri pe termen scurt, îmi doresc foarte mult să creștem ca și asociație, astfel ca până la sfârșitul anului să ajungem la 200 membrii APCI cu drepturi depline și să ne organizăm pe regiuni (filiale), astfel încât în 2020 să putem planifica mai multe evenimente regionale, în organizarea cărora să implicăm membrii APCI din regiunea respectivă.  Privind planurile pe termen mediu și lung, momentan pot să vă spun doar că ne gândim la membrii internaționali, APCI shop, digitalizare și multe alte surprize”, concluzionează dr. Sergiu Sîngeorzan, președintele APCI.