Hepatita virală este cauzată de virusuri hepatice și este o boală contagioasă. Ea nu se poate transmite prin strănut, tuse, îmbrățișare sau folosirea în comun a ustensilelor de mâncare cu o persoană bolnavă. Cu toate acestea, există mai multe modalități de transmitere a acestei boli de ficat.
Tipuri de hepatită virală
Există 5 virusuri hepatice care pot provoca mai multe forme de hepatită: A, B,C, D sau E. Unele dintre acestea sunt infecții acute, care durează mai puțin de 6 luni și se rezolvă de la sine, fără a necesita neapărat un tratament specific. Altele sunt hepatite cronice, care durează mai mult de 6 luni și provoacă boli grave, precum ciroză sau cancer hepatic.
Infecțiile cu virusul hepatitei A și E sunt acute și, în cele mai multe cazuri, nu progresează către o boală cronică. Majoritatea bolnavilor își revin singuri, însă un număr foarte mic, în special vârstnicii și persoanele cu imunodeficiențe pot dezvolta insuficiență hepatică acută și pot muri.
În timp ce hepatita B poate fi o boala acută sau cronică, hepatita C este întotdeauna o infecție cronică. Hepatita D se poate croniciza și ea, însă este important de știut că această formă de hepatită apare doar în cazul persoanelor deja infectate cu virusul hepatitei B.
Infecțiile cronice sunt cele mai periculoase forme de hepatită deoarece pot provoca leziuni mari ficatului și pot cauza boli grave, precum ciroza hepatică sau cancerul de ficat.
Modalitățile de transmitere ale hepatitei virale
Hepatita A și E se transmit prin consumul de alimente sau apă contaminate cu materii fecale infectate. Virusul hepatitei A poate rezista la o temperatură de 60 de grade Celsius timp de 1 ora și poate fi inactivat prin fierbere timp de 5 minute. De obicei, virusul hepatic E provoacă o formă de hepatită mai severă decât cea de tip A, însă ambele sunt infecții acute, care în majoritatea cazurilor nu se dezvolta în boli cronice. De obicei, copiii sunt mai predispuși la acest tip de boală.
Hepatitele B și C se transmit prin contactul direct cu fluide corporale infectate (sânge, material seminal etc.). Cele mai comune modalități de transmitere a acestui virus hepatic sunt:
- Folosirea în comun de ace și seringi de către consumatorii de droguri intravenoase;
- Transfuzii de sânge;
- Contact direct cu instrumente medicale sau cosmetice (manichiură/pedichiură) contaminate;
- Efectuarea de tatuaje, piercing-uri nesterile;
- Partajarea aparatelor de ras, periuțelor de dinți sau altor obiecte de igienă personală cu o persoană infectată;
- Transmiterea de la mamă la făt, în timpul nașterii;
- Contactul sexual cu o persoană bolnavă (deși posibilă, această modalitate de răspândire este mai puțin frecventă în cazul hepatitei C)
Hepatita D se transmite în același mod ca hepatita de tip B.
Măsuri de protecție împotriva hepatitei virale
Există mai multe modalități prin care îți poți reduce riscul de infectare cu virusul hepatic. Printre acestea se numără:
- În prezent există un vaccin eficient Împotriva virusurilor hepatic A și B;
- Protejarea în timpul contactului sexual și limitarea numărului de parteneri sexuali;
- Evitarea consumului de droguri;
- Adoptarea unei igiene personale bune;
- Evitarea folosirii obiectelor personale ale unui bolnav;
- Evitarea tatuajelor sau piercing-urilor în saloane cu igienă precară.