Comitetul Director al Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” din România protestează faţă de intenţia Ministerului Sănătăţii de a forţa salariaţii din sectorul sanitar să obţină gradele şi treptele profesionale numai prin concurs.

Liderul sindical Viorel Rotilă a declarat că în proiectul de Ordin care stabileşte criterii privind angajarea şi promovarea în funcţii, grade şi trepte profesionale în unităţile publice din sectorul sanitar, elaborat de Ministerul Sănătăţii, este stabilit faptul că, pentru obţinerea oricărui grad profesional sau pentru avansarea pe orice treaptă, este necesar concursul pe post, fapt care limitează în mod nepermis posibilităţile de dezvoltare a carierei profesionale în sistem.

De asemenea, acest Ordin, susţin sindicaliştii, pe care Ministerul Sănătăţii intenţionează să îl promoveze fără respectarea regulilor dialogului social, încalcă prevederile Legii salarizării unitare, stabilind condiţiile de vechime pentru avansare, în mod diferenţiat şi discriminatoriu pentru diferitele categorii profesionale din sistemul sanitar.

„Având în vedere că, în urmă cu câteva zile, ne-am întâlnit cu reprezentanţii ministerului, iar aceştia ‘au uitat’ de existenţa acestui proiect în cadrul discuţiilor legate de problemele aplicării Legii nr. 330/2009, privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, constatăm că actualul ministru al Sănătăţii nu doreşte dialogul social, oferindu-ne un motiv în plus pentru a continua manifestările de protest”, precizează Rotilă.

Federaţia Solidaritatea Sanitară îi solicită ministrului Cseke Attila să respecte regulile dialogului social pentru toate actele normative care privesc situaţia salariaţilor din sănătate şi faţă de toate organizaţiile sindicale. Sindicaliştii îi atrag atenţia ministrului că dialogul social nu înseamnă a discuta doar cu „organizaţiile care sunt de acord cu domnia sa, în încercarea unor jocuri de imagine pe baza acestor înţelegeri care sunt în dauna salariaţilor din sistem”. AGERPRES