virus hepatita C.jpgAl cincilea congres asupra afectiunilor hepatice, deschis luni la Paris, este consacrat in principal hepatitei de tip C, o boala virala foarte frecventa si extrem de grava. Datorita triterapiilor, trei sferturi din persoanele care sufera de hepatita C se pot vindeca, cu conditia ca boala sa fie depistata din timp si sa urmeze tratamentul corespunzator.

Potrivit ultimelor estimari, intre 168.000 si 296.000 de francezi sufera de hepatita C, scrie saptamânalul Le Point in editia de luni.
Datorita asocierii a trei medicamente, 75 % dintre bolnavii purtatori ai unui anumit tip de virus de hepatita C – genotipul 1, cel mai frecvent si cel mai greu de tratat – se pot vindeca definitiv.

„Pâna anul trecut, tratamentul cu interferon injectabil si ribavirina ducea la vindecarea a aproximativ doua treimi din purtatorii de virus de genotip 2 si 3 si a mai putin de jumatate din cei cu genotip 1”, precizeaza Patrick Marcellin, hepatolog la spitalul Beaujon din Clichy si presedinte al congresului de la Paris.

„Noul tratament cu molecule suplimentare are o rata de vindecare chiar de 100 %, prin aplicarea simplificata de medicamente, cu efecte secundare minime sau inexistente si cu o durata mult mai scurta a tratamentului”, afirma profesorul.

Pentru acest specialist, este inceputul unei adevarate revolutii. Totusi, doar un numar limitat de bolnavi poate beneficia de noile progrese terapeutice, din cauza costurilor ridicate si a lipsei de personal specializat. Bolnavii se inscriu pe liste de asteptare, ceea ce este in defavoarea lor si este un fapt regretabil, mai ales ca noul tratament este eficient.

Consecintele acestei situatii asupra sectorului sanatatii publice, pe termen scurt si mediu, sunt importante, spun expertii. Acestia sunt ingrijorati de cresterea numarului de cazuri de ciroze si de cancer hepatic, de spitalizari, de transplanturi si de decese din cauza acestei boli, mai ales ca unele ar fi putut fi evitate prin tratarea precoce.

„Numai in 2010 au fost depistati 62 % din bolnavii de hepatita C!”, afirma profesorul Marcellin, adaugând ca o politica de prevenire adaptata si un numar suficient de specialisti care sa prescrie noile tratamente ar duce la diminuarea drastica a virusului, chiar la eradicarea bolii. AGERPRES