Directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia, Dan Crainic, şeful UPU, Aurel Crişan, şi asistenta-şefă a Secţiei de Boli Infecţioase, Marcela Vîlcan, se numără printre primele persoane vaccinate împotriva COVID-19 în Alba, judeţ în care campania a debutat luni, zi în care vor fi în jur de 350 de cadre medicale imunizate.
Prima persoană căreia i s-a administrat vaccinul a fost directorul medical al celui mai mare spital din Alba, medic primar în radiologie şi imagistică medicală, Dan Crainic, care face parte din echipa de coordonare a activităţii de tratare a pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus. Medicul a afirmat că vaccinarea propriu-zisă este o „manevră simplă” şi că s-a simţit bine după administrarea dozei.
La rândul său, şeful UPU Alba Iulia, Aurel Crişan, a subliniat importanţa vaccinării, acesta exprimându-şi speranţa că „o să fie mai bine” după „nişte luni foarte grele”.
SJU Alba Iulia a primit 390 de doze de vaccin, număr considerat suficient deocamdată.
„Avem, la momentul acesta, 390 de doze, care vor fi suplimentate în funcţie de numărul de persoane care se înscriu pentru vaccinare. Cel puţin pentru personalul spitalului numărul de doze este asigurat, urmând să cerem DSP numărul de doze pentru personalul din afara spitalului pe zona medicală”, a precizat coordonatorul centrului de vaccinare din SJU, Simona Căbulea.
Managerul SJU Alba Iulia, Diana Mârza, a precizat că centrul de vaccinare amenajat în incinta spitalului funcţionează zilnic, de la ora 8,00 la ora 20,00 cu două puncte de lucru, putând fi programaţi maximum 120 de pacienţi pe zi.
„În prima zi (luni – n.r.) se vaccinează cei din secţiile care au fost în prima linie: personalul medical din secţiile Infecţioase, ATI şi UPU, urmând ca în următoarele trei zile să vaccinăm personalul din celelalte secţii. Din a cincea zi, se pot programa toate celelalte categorii de cadre medicale, respectiv medici de familie, farmacişti, din unităţi şcolare, ISU, DSP etc”, a explicat Diana Mârza.
Aceasta consideră că, odată vaccinate cât mai multe persoane, va fi „o transmitere comunitară mai redusă şi pacienţi mai puţini”.
Potrivit asistentei-şefe a Secţiei de Boli Infecţioase, Marcela Vîlcan, unde au fost internate cele mai grave cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 din Alba, s-au înscris pentru a fi vaccinaţi 6 dintre 7 medici de aici, precum şi toate asistentele, mai puţin cele care au trecut prin boală şi care nu au 28 de zile de la vindecare.
„Ele se vor vaccina în tura 2”, a precizat Marcela Vîlcan.
Judeţul Alba a primit 975 de doze de vaccin marca Pfizer, care au ajuns duminică în cele 8 centre de vaccinare organizate în judeţ, în spitalele din Alba Iulia, Aiud, Blaj, Sebeş, Abrud, Câmpeni şi Cugir. Transportul vaccinului de la Centrul Regional Braşov până la DSP Alba şi apoi de la DSP Alba la centrele de vaccinare din judeţ a fost realizat cu o maşină dotată cu instalaţie de răcire, astfel fiind îndeplinite cerinţele speciale de temperatură şi transport.
Conform înscrierilor făcute în centrele de vaccinare din Alba, în 4 ianuarie s-au programat pentru a primi vaccinul aproximativ 350 de persoane, în 5 ianuarie – circa 280 de persoane, pe 6 ianuarie – peste 280 de persoane.
Odată epuizate cele 975 de doze, se poate lansa o nouă comandă pentru următoarea tranşă. AGERPRES