Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat, marţi, că 6.341 de persoane care efectuează dializă cronică au primit prima doză de ser, rata de acoperire vaccinală în rândul acestei categorii fiind de aproximativ 60%.

Şeful CNCAV a prezentat, într-o conferinţă de presă, impactul vaccinării anti-COVID în rândul persoanelor care efectuează dializă cronică, menţionând că a solicitat centralizarea datelor furnizate de către principalii operatori în domeniu din ţară. Au răspuns solicitării operatori care deţin 78 de clinici de dializă din România, în cadrul cărora sunt tratate aproximativ 11.100 de persoane. În ţara noastră, există aproximativ 13.000 de astfel de pacienţi, a indicat el.

„Această categorie de pacienţi, din păcate, a fost grav afectată în cursul acestei pandemii, înregistrându-se o rată de deces medie de aproximativ 25% la cazurile care au fost diagnosticate cu infecţie SARS-CoV-2. Dintre aceste 11.100 de persoane care efectuează dializă, 6.341 de persoane au fost deja vaccinate cu prima doză, ceea ce înseamnă un procent de până la 60% ca rată de acoperire vaccinală. Şi-au exprimat acordul pentru vaccinare circa 70% dintre persoanele care efectuează dializă. Din punctul nostru de vedere, este un nivel satisfăcător de acoperire vaccinală. Cu cât numărul persoanelor vaccinate este mai mare, cu atât, evident că beneficiile din punct de vedere practic, medical şi epidemiologic vor fi mai mari”, a spus Valeriu Gheorghiţă.

El a menţionat că, potrivit raportărilor realizate de către operatori, s-a constatat o tendinţă de scădere a numărului de cazuri de COVID-19 confirmate în rândul pacienţilor dializaţi.

„În anumite centre de dializă, cum s-a întâmplat şi la Iaşi, unde au făcut o centralizate mult mai fidelă a datelor, s-a observat o reducere a numărului de cazuri pozitive de la o medie de 20-25 la circa 2 cazuri la testările care se fac periodic, la interval de două săptămâni, la această categorie de pacienţi”, a precizat preşedintele CNCAV.

Potrivit acestuia, activitatea de vaccinare pentru persoanele cu dializă continuă în perioada următoare, fie prin intermediul echipelor mobile la centrele de dializă, fie prin transportarea cu prioritate a pacienţilor la centrele de imunizare. AGERPRES