Managerul Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu face apel la populaţie să doneze sânge pentru pacienţii care au nevoie, în condiţiile în care cel mai mare spital public din judeţ se confruntă cu o criză de sânge.

„Nu este prima dată când la Spitalul Judeţean este criză de sânge, dar de fiecare dată la mijloc sunt vieţi omeneşti. Nu avem voie să rămânem indiferenţi în faţa acestei situaţii, pentru că sângele înseamnă viaţă pentru zeci de bolnavi de pe paturile de spital. Haideţi să venim împreună în sprijinul semenilor noştri, aflaţi în suferinţă! E un gest de normalitate, un gest de umanitate! Pe 24 martie, ora 10.00, donează! Contează!”, a transmis directorul Florin Neag, în cadrul unei campanii de donare de sânge.

 


La spitalul din Sibiu este nevoie şi de sânge, dar şi de plasmă hiperimună, care este necesară bolnavilor diagnosticaţi cu COVID-19, potrivit unui comunicat de presă remis recent AGERPRES.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu continuă să fie unul dintre dintre centre autorizate de Ministerului Sănătăţii pentru Programul de tratament monitorizat al pacienţilor critici cu COVID-19 cu plasmă recoltată de la donatori vindecaţi. În acest sens, spitalul deţine un echipament de plasmafereză care se află în custodia Centrului de Transfuzie Sanguină Sibiu, unde se pot prezenta potenţialii donatori. Terapia cu plasmă hiperimună recoltată de la convalescenţii COVID-19 este folosită, în urma unei decizii exclusiv medicale, pentru a creşte şansele de vindecare a pacienţilor cu forme grave ale infecţiei cu noul coronavirus. Pentru ca pacienţii din toate centrele să poată beneficia de acest tratament este însă nevoie de cât mai mulţi donatori de plasmă.

Ca urmare, spitalul sibian face un apel către pacienţii vindecaţi de COVID-19, care sunt potenţiali donatori de plasmă hiperimună, să facă acest gest şi să contribuie la lupta împotriva pandemiei.

„Şi persoanele vindecate de COVID-19 sunt aşteptate să doneze plasmă. În acest sens menţionăm că s-a recoltat plasmă COVID până în prezent de la 63 de persoane prin afereză şi de la 374 persoane prin donare normală de sânge. S-au expediat 79 unităţi în judeţul Sibiu şi 142 unităţi altor judeţe până în prezent’, a declarat Livia Mareş, biolog al Centrului de Transfuzie Sanguină Sibiu.

Toţi cei care vor şi pot să doneze sânge sau plasmă sunt aşteptaţi de luni până vineri, între orele 8,00 – 13,00, la Centrul de Transfuzie Sanguină Sibiu situat în curtea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu. AGERPRES