„Ceea ce este tipic pentru afecțiunile maligne, din nefericire, este faptul că în mod obișnuit ele nu provoacă durere decât în fazele avansate. În consecință, sunt o mulțime de localizări – abdominale, toracice, intracraniene – unde apariția unei formațiuni canceroase evoluate nu ține de pacient. Neavând durere, sunt situații în care nu există nici tulburări funcționale și ca urmare pacienții se prezintă adesea în stadii avansate de boală”, a declarat Prof. Univ. Dr. Victor-Vlad Costan, medic primar în Chirurgie Orală și Maxilo-Facială, Șef Departament Chirurgie – Facultatea de Medicina Dentară, Universitatea de Medicina și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, în cadrul webinarului organizat pe 20 martie, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Orale.
Dr. Daciana Toma – Medic de familie, Vicepreședinte Societatea Națională de Medicina Familiei, a fost cel de-al doilea speaker al webinarului cu tema „Diagnostic precoce, viață salvată! Rolul medicului de familie în prevenirea cancerului oral”.
„În teorie, cel puțin, cancerele din cavitatea orală ar trebui să fie depistate mult mai repede. Este foarte important ca acest lucru să se întâmple, pentru că așa uneori noi putem salva viața pacientului, dar nu totdeauna acest lucru se poate realiza și cu un confort din partea pacientului. Reușim să refacem funcțiile esențiale, el poate respira, poate mânca, poate înghiți, poate vorbi, dar aspectul nu este întotdeauna cel optim și ca urmare reinserția socială a acestor pacienți devine dificilă”, a explicat în continuare Prof. Univ. Dr. Victor Costan.
„Medicul de familie, într-o treime din cazuri, examinează pacienții în cavitatea orală. Mai mult, prin specificul meseriei, medicul de familie își cunoaște foarte bine pacienții, le cunoaște obiceiurile, iar obiceiurile proaste pot contribui semnificativ la apariția acestor cancere. Și atunci, medicul de familie, printr-un examen foarte simplu, cu un apăsător de limbă, poate examina cavitatea orală și decela diverse leziuni, diverse asimetrii care nu sunt normale în cavitatea orală și să tragă un semnal de alarmă”, a explicat invitatul webinarului.
Prof. Univ. Dr. Victor Costan a prezentat în continuare principalii factori locali de risc în apariția tumorilor maligne orale:
– Tutunul (fumat sau mestecat)
– Alcoolul
– Igiena orală deficitară
– Traumatisme cronice (ulcerații traumatice)
– Radiațiiile solare
– Factori infecțioși (Candida, HPV, Herpes Simplex)
În ceea ce privește factorii generali de risc, au fost amintiți factorii nutriționali, vârsta și dificitul imunitar. „Semnalez apariția papiloma virusului din ce în ce mai intens ca factor determinant pentru apariția acestor cancere orale, ceea ce face ca vârsta la care depistăm această boală, care înainte era undeva între 50 și 60 de ani, acum să scadă din ce în ce mai mult”, a menționat Prof. Univ. Dr. Victor Costan.
Acesta a enumerat și leziunile cu potențial de malignizare (cu risc crescut de transformare malignă – caracter reversibil):
– Fibroza submucoasă orală
– Candidoza cronică hiperplazică
– Leucoplazia omogenă
– Disfagia sideropenică
– Lichen plan eroziv
– Cheilita actinică cronică
– Glosita sifilitică.
„Ideal ar fi ca aceste cancere să fie diagnosticate cât mai precoce, chiar dacă inițial observăm doar niște leziuni nedureroase. Anamneza pacientului este foarte importantă și orice asimetrie în cavitatea bucală trebuie să ne dea de gândit. Dacă apare acest motiv de îngrijorare, medicul de familie care a făcut controlul trebui să trimită pacientul la medicul specialist, pentru biopsie, evaluare și tratament corect de specialitate. Astfel încât pacienții să aibă nu doar o viață mai lungă, dar și o viață cât mai apropiată de normal, de cea dinaintea apariției unei tumori de genul acesta”, a conchis Prof. Univ. Dr. Victor Costan.
Întâlnirea face parte dintr-un program de comunicare profesională pe teme de prevenție medicală, derulat de Oameni și Companii și promovat pe platformele EventsMax.ro și MedicalManager.ro. Te poți abona la newsletter aici pentru a primi pe e-mail informații despre întâlnirile din program, dar și alte evenimente din domeniile de interes.