„Problema diagnosticării precoce a afecțiunilor orale grave este una importantă, de actualitate, pentru medicii de familie, deși nu ne întâlnim foarte des în practica noastră cu astfel de patologii. Din experiența mea, una dintre probleme ține de relația pacienților cu îngrijirea șu igiena orală. În urmă cu câțiva ani s-a derușat un studiu în care erau urmăriți factorii de risc pentru pacienți și erau și două întrebări legate de igienă orală. Surpriza mea a fost foarte mare, pentru că marea majoritate a respondeților recunoșteau că în cel mai bun caz se spălau pe dinți o singură dată pe zi, iar marea majoritate nu fuseseră în ultimul an la stomatolog! Și vorbim aici de pacienți cu domiciliul în București…”, a declarat Dr. Daciana Toma – Medic de familie, Vicepreședinte Societatea Națională de Medicina Familiei, în cadrul webinarului organizat pe 20 martie, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Orale.
Prof. Univ. Dr. Victor-Vlad Costan, medic primar în Chirurgie Orală și Maxilo-Facială, Șef Departament Chirurgie – Facultatea de Medicina Dentară, Universitatea de Medicina și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, a fost cel de-al doilea speaker al webinarului cu tema „Diagnostic precoce, viață salvată! Rolul medicului de familie în prevenirea cancerului oral”.
„Dacă vorbim de factori de risc pentru cancerele orale, nu putem să nu vorbim de consumul de tutun și de alcool. Mai mult de 60% dintre pacienții participanți la acel studiu erau fumători. În ceea ce privește consumul de alcool, datele noastre statistice sunt destul de departe de realitate. La noi consumul de alcool este considerat firesc, berea nici măcar nu este considerată băutură alcoolică, iar pe majoritatea oamenilor dacă îi întrebi, îți spun că nu consumă aclool. Abia dacă insiști pe această temă vei afla adevărul, pentru că la cele mai multe persoane consum problematic de alcool înseamnă că ‘bea cineva mai mult ca mine’. Spun toate acestea pentru a conștientiza că factorii de risc sunt de fapt foarte frecvent întâlniți. De aceea e foarte important ca în momentul în care cunoaștem că la un pacient există astfel de factori de risc să fim cu atât mai mult atenți la leziunile pe care le prezintă, să nu ne hazardăm să încercăm să tratăm noi și să trimitem pacienții la medicul specialist, fie el orelist, dematolog sau stomatolog”, a explicat în cadrul webinarului vicepreședinta SNMF.
“Când este vorba de prevenție stomatologică, trebuie să recunoaștem că marea barieră este legată de costuri, dar avem și o barieră educațională. Din păcate, nu avem educația de a merge să faci un control anual la stomatolog. Până la urmă, cât costă un control stomatologic? Prețul pentru vreo șase pachete de țigări, nu eu lucru nu foarte scump. Pe de altă parte, consider că statul ar trebui să înțeleagă că sănătatea orală este o problemă de sănătate publică și ar trebui să susțină niște controale periodice pentru toți cetățenii, mai ales pentru copii și adolescenți. Acestora nu li se oferă minima educație a igienie orale nici la școală și de foarte multe ori – din păcate – nici în familie…”, a conchis Dr. Daciana Toma.
Întâlnirea face parte dintr-un program de comunicare profesională pe teme de prevenție medicală, derulat de Oameni și Companii și promovat pe platformele EventsMax.ro și MedicalManager.ro. Te poți abona la newsletter aici pentru a primi pe e-mail informații despre întâlnirile din program, dar și alte evenimente din domeniile de interes.