O iniţiativă internaţională anunţată joi de biroul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) va sprijini şase ţări est-europene pentru vaccinarea anti-coronavirus, transmite dpa.

Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina vor primi vaccinuri în cadrul unui proiect pe trei ani, în valoare de 40 de milioane de euro.

Finanţarea va fi asigurată de Uniunea Europeană, iar implementarea – de OMS Europa.

„Vaccinarea cu succes necesită mai mult decât dezvoltarea şi distribuţia vaccinurilor”, a declarat joi Hans Kluge, şeful OMS Europa, cu sediul la Copenhaga. La o conferinţă de presă pe tema pandemiei, el arătase mai devreme că „vaccinurile oferă o cale de ieşire mai rapidă din pandemie. Însă numai dacă ne asigurăm că toate ţările, indiferent de nivelul de venit, au acces la ele”.

„Accesul incorect la vaccinuri poate să se întoarcă împotriva noastră. Cu cât mai mult persistă virusul, cu atât mai mare este riscul de mutaţii periculoase”, a avertizat Kluge.

Cele şase ţări vizate de planul anunţat sunt membre ale Parteneriatului Estic, care urmăreşte întărirea legăturilor UE cu mai multe ţări din estul continentului, supuse în trecut unei influenţe puternice a Rusiei. Programul va asigura că statele partenere dispun de modalităţi de imunizare şi de personal calificat, a precizat Kluge.

OMS Europa acoperă o regiune cu 53 de ţări. AGERPRES