Acad. prof. univ. Victor Voicu a declarat miercuri, la Oradea, că „medicamentul este unul dintre cele mai exigente domenii ale medicinii, care nu mai trebuie tratat ca pe o marfă, ca pe un mijloc de speculă, câştig sau folosit în mesaje politice”.

„Medicamentul este, pentru populaţie, un factor extrem de important ca tratament şi profilaxie. Această gamă trebuie însă extrem de bine luată în serios, iar asigurarea necesarului, măcar minim, este de mare importanţă pentru populaţia unei ţări,” a declarat prof. Victor Voicu, preşedintele Societăţii Române de Farmacologie, Terapeutică şi Toxicologie Clinică, reputat toxicolog de nivel internaţional, cu ocazia celui de al XI-lea Congres internaţional al societăţii ce are loc la Oradea, în perioada 9-11 iunie.

Prof. Voicu a evidenţiat laborioasa şi costisitoarea activitate de producere şi controlare a medicamentului, precizând că în România, deşi cei aproape o sută de farmacologici se străduiesc ‘să ţină steagul sus’ prin profesionalism, lipseşte un Institut Naţional de Farmacologie, deoarece nu se poate fără cercetare farmacologică într-un sector de care depinde sănătatea populaţiei. Medicamentul are o viaţă foarte interesantă, a declarat prof. Voicu.


Cere mult timp până intră în utilizare la om, iar când intră în utilizare la om începe o altă etapă, de evaluare în condiţii reale, pe număr mare populaţional. Există astfel neşansa ca, uneori, după câţiva ani, să fie scos din terapeutică, pentru că se evaluează raportul dintre risc şi beneficiu. ‘Oricum, vreau să atrag atenţia, medicamentele, toate substanţele chimice, sunt toxice. De la Paracelsus se ştie că toate substanţele chimice sunt toxice. De aceea, cercetarea farmacologică e dificilă, cu implicaţii,’ a spus prof. Victor Voicu.


Emeritul prof. univ. Barbu Cuparencu, fondatorul unei adevărate şcoli de farmacologie fundamentală la UMF Cluj în urmă cu mai bine de 40 de ani, pe care o continuă şi la Oradea, a apreciat lucrările prezentate la congres. „Eu am rămas foarte încântat de ceea ce am auzit şi trebuie să vă spun că şi farmacologia româneasă are merite. De exemplu, prof. Voicu a prezentat o lucrare de mare nivel şi merită toată lauda,” a declarat dânsul. În ce priveşte nivelul farmacologiei din România, prof. Cuparencu consideră că în unele centre universitare, cu excepţia celor din Bucureşti şi Iaşi, înzestrarea cu aparatură şi animale de experienţă este foarte precară, motiv pentru care farmacologia românească nu se poate compara cu cea din ţări vecine, cum ar fi din Ungaria sau Bulgaria.


„Ar trebui să se acorde mai multă atenţie acestei ramuri. Medicina nu se referă numai la medicina clinică, există şi ramuri importante de medicină preclinică, cum este farmacologia, fiziologia sau anatomia, fără de care nu se poate practica medicina,” a spus prof. Cuparencu. Societatea Română de Farmacologie, Terapeutică şi Toxicologie Clinică, condusă de 15 ani de prof. Victor Voicu, organizează la doi ani sau anual, în ultima perioadă, un congres internaţional, în comitetul ştiinţific fiind incluse personalităţi ale farmacologiei şi toxicologiei europene şi americane, care dau anvergură şi autoritate acestor întâlniri. Comunicările ştiinţifice ale celui de al XI-lea congres au vizat metabolismul medicamentelor, toxicitatea, intoxicaţiile acute, progresele în terapeutică sau domenii de graniţă între chimie, farmacie şi tratament, indicaţii medicale, utilizare, consecinţe, limite.


Sunt prezenţi specialişti din SUA, toxicologul de renume prof. Edward Krenzelok sau din Europa – Norvegia, Israel, Germania şi alţii. Cercetările academicianului Voicu sunt orientate către metabolismul substanţelor care acţionează asupra sistemului nervos central, şi activează într-un grup european de studii şi cercetări. Meritele sale se regăsesc în reconstituirea etapei moderne a toxicologiei clinice, înfiinţând o catedră de toxicologie clinică la Spitalul clinic de urgenţă Floreasca Bucureşti. AGERPRES