ponta_victor2.jpgPremierul Victor Ponta a declarat vineri că implementarea proiectului legat de cardurile naționale de sănătate a fost întârziată un an din cauza unor fapte grave de corupție comise de fosta conducere a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

„Multe mulțumiri colectivului de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, celor de la Poșta Română, ministerului Sănătății pentru un proiect despre care și eu credeam că n-o să-l mai vedem niciodată. (…) A fost o poveste destul de lungă și extrem de dificilă. Vreau să știți ca am pierdut peste un an de zile în implementarea acestui proiect extrem de important din cauza unor fapte grave de corupție, comise de către fosta conducere a Casei, de către domnul Duță. Sigur, justiția lucrează în ritmul său cunoscut și o să tragă la răspundere peste 100 de ani pe cei care au greșit. Important este că am pierdut un an, pe care l-am recuperat”, a afirmat premierul cu ocazia semnării, la Palatul Victoria, a contractului între Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Poșta Română ce are ca obiect serviciile de distribuire a cardului național de sănătate.

Premierul a adăugat că introducerea cardului național reprezintă o schimbare fundamentală în ceea ce privește sistemul public de sănătate. „Înseamnă că vom putea, fiecare beneficiar al serviciului de sănătate din România, pe baza acestui card, să știm (..) dacă chiar a fost la medicul de familie, la orice fel de instituție care prestează servicii medicale, ce anume a avut nevoie și ce anume s-a consumat și trebuie decontat. Practic, ca orice fel de card bancar, de exemplu, rămâne un istoric al prezenței, al serviciilor pe care fiecare cetățean le apelează și al decontării acestora. Este o schimbare fundamentala în ceea ce înseamnă un sistem public de sănătate, un sistem care, repet, se finanțează din banii oamenilor și care trebuie să asigure că toți banii, pe care ei îi plătesc, ajung pentru servicii de sănătate”, a explicat Ponta, care a adăugat că speră ca distribuirea cardurilor să fie finalizată până la sfârșitul lunii octombrie.

Pe altă parte, șeful Guvernului a povestit că a discutat și cu mama sa despre introducerea cardului național de sănătate. „Am discutat de mai multe ori și cu mama mea, care, sigur, are un grup de prietene, pensionari ai statului roman, și mi-au spus: nu mai îmi zi de cardul de sănătate, că eu nu cred că o să-l faceți vreodată! Am sunat-o acum cinci minute, am sa te rog frumos să te uiți la televizor, nu am voie sa iau eu cardul tău pentru că conform legii cardul trebuie să ajungă numai la titular. (…) Acesta este cardul, cu cip, cu toate datele de securizare, și sunt convins că toți pensionarii din această țară, nu doar mama mea – mamele noastre, tații noștri – vor primi acest card și vor avea siguranța că anii în care au cotizat la sistemul de sănătate din România nu au fost ani pierduți”, a afirmat șeful Guvernului.

Contractul de distribuire a cardului național de sănătate a fost semnat vineri de către directorul CNAS, Vasile Ciurchea și de șeful Poștei Române, Alexandru Petrescu. AGERPRES