ponta_victor2.jpgPremierul Victor Ponta i-a cerut, marţi, ministrului Sănătăţii să aducă la cunoştinţa publicului măsurile privind pachetul de bază în sănătate, subliniind, totodată, că responsabilii în domeniu trebuie să monitorizeze cât mai atent efectele aplicării acestor prevederi.

„Vreau să-l felicit pe ministrul Sănătăţii şi, de asemenea, pe ministrul Muncii. Astăzi, avem domnule ministru pachetul de bază şi aţi inclus pe lista de medicamente compensate un număr de 17 molecule.(…) E foarte important să urmăriţi efectele aplicării pachetului de bază şi al acestei măriri, a listei de medicamente compensate. Dacă sunt probleme să încercăm să le reglăm pe parcurs”, a declarat premierul în şedinţa de Guvern.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a precizat că ministerul şi CNAS au monitorizat foarte atent modalităţile de implementare ale măsurilor anunţate. „Legat de pachetul de bază, doar câteva cuvinte aş dori să vă spun. În primul rând reglează şi, practic, este o modalitate de a echilibra sistemul sanitar. Am ţinut cont de tot ceea ce au însemnat propuneri din partea asociaţiilor de specialitate, de la medici de familie, până la clinicieni, până la Colegiul medicilor, care au fost partenerii noştri în redactarea pachetului de servicii. Punem un accent important, iarăşi în premieră, pe prevenţie. Deci cu pacienţii asimptomatici până la 39 de ani o vizită obligatorie cel puţin o dată la trei ani, iar după 40 de ani prezenţa anuală la medicul de familie. Au fost stabilite norme şi criterii pentru spitalizarea de zi care nu erau reglementate până acum, pentru anumite afecţiuni, şi, practic, îngreunau activitatea din spitale”, a declarat Nicolae Bănicioiu.

Premierul i-a cerut ministrului Sănătăţii ca toate aceste noutăţi să fie aduse la cunoştinţa opiniei publice. „Nu pe noi trebuie să ne convingeţi, pe noi ne-aţi convins, ci trebuie să ştie fiecare român pentru că sănătatea îl priveşte pe fiecare, de la cel mai tânăr până la cel mai în vârstă. Eu doar vă rog să faceţi cunoscute aceste prevederi şi dacă veţi constata în aplicare că sunt probleme să veniţi repede în şedinţa de Guvern să vedem ce avem de reglat. Nu cred că o să reuşim să facem un pachet de bază perfect de la început, nimeni nu a reuşit aşa ceva, ci doar să prezentaţi publicului larg şi să vedeţi ce disfuncţionalităţi sunt în această aplicare”, a mai declarat Victor Ponta.AGERPRES