ponta_victor2.jpgProiectul legii sănătăţii va rămâne în dezbatere publică în lunile iulie şi august, urmând ca în septembrie să fie transmis în Parlament, a anunţat vineri primul-ministru Victor Ponta, după întâlnirea cu ministrul Vasile Cepoi, subsecretarul de stat Raed Arafat şi preşedintele Casei Naţionale a Asigurări de Sănătate.

”În calitate de prim-ministru sunt conştient şi am recepţionat mesajul transmis practic de lumea medicală, dar şi de pacienţii care beneficiază de servicii medicale referitor la situaţia extrem de gravă în care se află sistemul de sănătate din România. O situaţie generată în primul rând de măsuri greşite. (…) Am rămas fără 21.000 de oameni care lucrau şi nu am angajat pe nimeni. (…) Un deficit cronic de finanţare, o utilizare greşită a resurselor avute la dispoziţie şi o lipsă de interes pentru un domeniu fundamental pentru orice societate modernă”, a spus Ponta.
El a explicat că discuţiile avute au vizat necesitatea ca sistemul medical de urgenţă să rămână public şi gratuit, fără a fi introduse restricţii.

”E vorba de decizii fundamentale pe care trebuie să le luăm împreună după toate consultările cu lumea medicală, societatea civilă, Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană, Banca Mondială. (…) Regula impusă cu angajarea unei persoane după vacantarea a şapte locuri în sănătate produce situaţii imposibile. (…) Nu putem la sistemul de urgenţă să introducem restricţii. Aceste servicii care în România funcţionează trebuie să fie sprijinite şi asigurate”, a precizat premierul.

Potrivit acestuia, este nevoie de o diversificare a sistemului de asigurări de sănătate, a pachetului de bază obligatoriu pentru toţi cetăţenii, dar şi de o extindere a asigurărilor private, facultative pentru a asigura servicii de mai bună calitate.

”Trebuie să regândim pachetul de bază (…) cei fără venituri sau cu venituri mici vor beneficia de un pachet social. (…) Există şi măsuri fiscale care pot fi introduse pentru a asigura o finanţare suplimentară – transferul unei părţi din RCA: practic cei care au asigurare pentru autoturisme pot să acopere, într-o anumită măsură, cheltuielile pentru accidente rutiere”, a explicat Ponta. AGERPRES