Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat că una dintre priorităţile mandatului său este de a revigora şi a dezvolta „şi mai mult” activitatea de transplant din România.

„Una din priorităţile acestui mandat în Ministerul Sănătăţii este de a revigora şi de a dezvolta şi mai mult activitatea de transplant din România. Vreau să încurajez profesionişti din domeniu de la toate nivelurile în a relua şi a continua această activitate atât de importantă pentru România. (…) Suntem în Europa şi trebuie să aducem activitatea de transplant la un nivel european cu care să ne mândrim, sper la anul, în conferinţa care va urma. (…) Ştiu că am avut un moment acum câţiva ani când a existat un vârf de activitate după care o scădere dramatică. Mi-a părut foarte rău să aud de la una dintre colegele mele de facultate că foarte mulţi coordonatori din transplant, profesionişti foarte buni, apreciaţi, au abandonat această activitate. Deci, trebuie să recâştigăm încrederea lor şi să ni-i aducem alături. Sunt foarte multe lucruri de organizat şi de discutat şi vă asigur că va fi o prioritate, fără ca aceste cuvinte să fie nişte cuvinte goale”, a spus ministrul.

El a afirmat că trebuie făcute centre de prelevare de organe în toate structurile mari care pot să realizeze acest lucru în condiţii de securitate. „Trebuie făcute centre de prelevare în toate structurile mari care pot să facă acest lucru în condiţii de securitate. Mâine mă întâlnesc cu domnul doctor Zamfir (directorul ANT, Radu Zamfir – n.r.) şi vom analiza la nivel macro acest lucru şi apoi vom aveam întâlniri periodice pentru a dezvolta acest tip de proiect”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Victor Costache a subliniat că politica mandatului său în domeniul abuzurilor va fi fermă, însă nu se va începe cu sancţiuni. „În general o să evităm scandalurile şi o să discutăm soluţiile constructive pentru orice tip de conflict. (…) Trebuie să găsim soluţii pentru aceste probleme, avem atât de puţine resurse atât materiale cât şi umane şi este păcat să ne certăm între noi. Intenţionăm să dialogăm cu colegii, cred întâi în dialog şi mai puţin în măsuri coercitive de la început. Politica noastră va fi fermă în domeniul abuzurilor, dar nu vom începe cu sancţiuni de la început”, a mai susţinut reprezentantul MS. AGERPRES