Viceprimarul Capitalei, Horia Tomescu, precizează că, în această toamnă, ar putea fi organizate concursuri pentru conducerile celor 19 spitale din subordinea Municipalităţii, având în vedere că toţi managerii acestor unităţi deţin funcţii interimare.
Într-un interviu acordat AGERPRES, Horia Tomescu vorbeşte despre proiectele de renovare şi despre construcţia de noi corpuri de clădiri pentru spitale, dar îşi exprimă susţinerea şi pentru Spitalul Metropolitan, menţionând însă că proiectul presupune costuri foarte mari, pentru care încearcă să obţină finanţare externă.
În urmă cu mai bine de două luni v-au fost delegate o serie de atribuţii în ceea ce priveşte activitatea ALPAB, Administraţia Spitalelor sau Direcţia Generală de Asistenţă Socială. Care ar fi primele concluzii după această perioadă?
Nu am concluzii, ci pur şi simplu am preluat, să zicem, coordonarea executivă 100% a acestor subordonate ale Consiliul General şi am început să lucrăm foarte mult pe toate proiectele pe care le avem în aceste 3 mari instituţii ale oraşului. În primul rând, am preluat criza refugiaţilor şi asta ne consumă foarte multe resurse şi timp. Apoi, Administraţia Spitalelor, care are 600 de cabinete medicale şcolare şi 19 spitale în administrare – este un ‘şantier’ foarte mare, o instituţie de mari dimensiuni, care necesită foarte multă atenţie. Şi, bineînţeles, urgenţa primăverii legată de cum arată vegetaţia în parcuri, cum putem să aplicăm programul de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare în parcurile municipiului. Şi toate acestea în paralel.
Care sunt obiectivele dumneavoastră în ceea ce priveşte Administraţia Spitalelor şi ce vă propuneţi pentru a eficientiza activitatea acesteia şi a spitalelor din subordine?
Pentru Administraţia Spitalelor avem în desfăşurare sau urmează, în următoarele luni, să vină pe masa Consiliului General câteva proiecte de investiţii foarte importante pentru siguranţa la incendiu, în majoritatea spitalelor. Avem un program pe POIM pentru modernizarea instalaţiilor electrice şi instalaţiilor de fluide medicale, pentru nouă spitale. Mai avem un proiect de refacere a secţiei de ortopedie din Spitalul Colentina, crearea unei bănci de ţesuturi – un lucru extrem de necesar pentru România – tot în cadrul Spitalului Colentina şi aşteptăm deschiderea PNRR-ului pentru sănătate, unde avem, să spunem, 4 proiecte pe lista scurtă de construcţie de secţii noi în cadrul spitalelor, lângă clădirile spitalelor deja existente.
Bineînţeles că preocuparea mea este siguranţa pacientului. Pentru asta, este necesar să renovăm clădirile destul de îmbătrânite ale spitalelor bucureştene, în paralel cu construcţia de noi corpuri de clădiri şi, de ce nu, cu proiectul Spitalul Metropolitan, care are costuri foarte mari şi deocamdată n-am găsit soluţii de finanţare externă pentru el.
Deci rămâne acest proiect al Spitalului Metropolitan? Administraţia intenţionează să îl implementeze?
Spitalul Metropolitan este un proiect organizat de Direcţia de Investiţii de aici, din Primărie. Nu este făcut de Administraţia Spitalelor. Este un proiect care ar costa bugetul local un miliard de euro. Evident că nu vor exista, practic, aceşti bani în bugetul local pentru acest proiect. Există necesitatea pentru a avea o clădire de dimensiunile acestea, de 1.000 de paturi, şi o clădire nouă de spital, nu extinderi de corpuri cum s-a făcut şi se face în Municipiul Bucureşti – şi proiectele de pe PNRR pentru spitale în Bucureşti sunt mai mult extinderi de clădiri, adică practic facem un corp de clădire nouă, dar avem şi corpuri de clădire vechi şi lucrează împreună. Cumva, cred că a sosit momentul să gândim proiecte de spitale noi, de la zero, de la greenfield, să zic aşa, şi acestea au într-adevăr nişte costuri. Spitalul Metropolitan este un un proiect pe care îl favorizez. Bucureştiul are nevoie de el. Din păcate, costurile lui sunt foarte mari şi am încercat în ultimele 8-10 luni se găsesc finanţare externă pentru acest proiect.
Cu succes?
Deocamdată suntem în discuţii.
Aveţi în vedere organizarea de concursuri acolo unde managerii deţin funcţiile interimar?
Toţi managerii celor 19 spitale deţin funcţii interimare. Evident că este necesar ca spre sfârşitul acestui an… de fapt, în toamnă, probabil că vom iniţia concursuri transparente pentru managerii celor 19 spitale în subordine. AGERPRES