Secasan_Iosif.jpgProblema spitalelor din România se va clarifica imediat ce va apărea Hotărârea de Guvern care va definitiva situaţia, atât a spitalelor care urmează a fi comasate, cât şi a celor care se vor reprofila, a declarat joi vicepreşedintele Comisiei de Sănătate din Senat, dr. Iosif Secăşan (PDL).

„Ce este nou şi bun, în toată această situaţie, se referă la faptul că se renunţă la criteriile aleatorii de aşezare pe listă a unităţilor şi intervin criteriile de performanţă. Totodată, autorităţile centrale vor trebui să emită un document cu putere de lege, respectiv, o Hotărâre de Guvern, prin care se vor stabili foarte clar unităţile care de aici încolo nu mai pot face contracte cu Casele de Asigurări de Sănătate”, a explicat dr. Iosif Secăşan.

El a afirmat că formele de asistenţă medicală care se vor putea organiza pe raza localităţilor în care spitalele se vor reprofila sunt centrele de permanenţă, deservite de cel puţin cinci medici de medicină generală sau de familie, apoi substaţiile de ambulanţă, prezente în fiecare localitate, dar şi cabinetele medicale de tip ambulatoriu, cu medici de specialitate, aflaţi în contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin. Pe lângă aceste forme, mai spune parlamentarul de Caraş-Severin, la căminele de vârstnici vor exista medici internişti sau de medicină generală şi asistente.


La rândul său, directorul Direcţiei de Sănătate Publică din Caraş-Severin, Dragoş Luca, a precizat că la Oţelu-Roşu decizia unanimă a Consiliului Local şi a cadrelor medicale a fost să nu acceseze programul oferit de Ministerul Sănătăţii Publice şi să rămână spital orăşenesc. Oraşul Bocşa a făcut o asemenea solicitare către ministerul de resort, dar aceasta nu a intrat în posesia Direcţiei de Sănătate Publică din Caraş-Severin. În ceea ce priveşte oraşul Anina, Consiliul Local a hotărât să menţină spitalul şi, prin urmare, nu a lansat o cerere către organele în drept, de reprofilare a unităţii spitaliceşti din localitate. AGERPRES